Католици оспорват светостта на папа Йоан Павел ІІ


Източник: The Guardian

Рим, 8 декември. Група изтъкнати католически богослови и писатели апелират да се спре процеса на беатифициране на покойния папа Йоан Павел ІІ, което би било първа стъпка към обявяването му за светец. В документ, разпространен в Рим, те поискаха от Ватикана да вземе предвид и решенията на полския папа, "които са пречка за неговата беатификация".

Повлиян от емоционалните сцени, разиграли се на папското погребение, неговият приемник Бенедикт ХVІ побърза да започне процес на беатифициране – първата стъпка към обявяването на даден човек за светец – през юни тази година. Обичайно е процедурата да започне едва пет години след кончината на човека.

Критиците на папата посочват ред причини той да не бъде канонизиран. Сред тях е неспособността му да се справи с "опустошителната чума на педофилските прояви на свещеници".

Авторите, които са от Италия, Испания, Австрия и Латинска Америка, призовават всички други "мъже и жени католици, които имат негативно отношение към дейността на Йоан Павел ІІ", да изложат пред Ватикана причините, поради които те смятат, че той не трябва да бъде признат за блажен.

Сред тях са Джовани Францони, бивш абат на "Св. Павел" в Рим, и испанският богослов-иезуит Хосе Мария Кастило. Другите критики срещу покойния папа включват отказа му да промени църковното учение по въпросите на пола, репресиите срещу свободомислещите теолози и неуспеха му да сложи край на "тъмните" финансови сделки между Ватиканската банка и Банко Амброзиано, който банкрутира през 1982 г.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...