Кои са акцентите в декларацията на папа Франциск и Руския патриарх КирилREUTERS1260339_ArticoloНа 12 февруари се състоя историческа среща между папа Франциск и Руския патриарх Кирил в Хавана.

Папа Франциск и патриарх Кирил проведоха двучасов частен разговор, а след това подписаха съвместна декларация пред журналисти.

На разговора присъстваха още, от страна на Руската православна църква – Волокаламският митрополит Иларион, председател на отдела за Външноцърковни връзки към Московската патриаршия, а от римокатолическа страна – кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единството между християните.

Двамата духовни водачи определиха съвместния си разговор като братски и съдържателен, който е дал възможност на всяка от страните да разбере и почувства позицията на другата.

В съвместната декларация се казва: „Ние делим общото духовно Предание на първото хилядолетие на християнството. Свидетели на това Преданиe са Божията Майка и светците, които почитаме… Имаме решимост да направим всичко необходимо, за да преодолеем историческото наследство на нашите разногласия и да обединим нашите усилия заедно да свидетелстваме за Христовото Евангелие като отговор на предизвикателствата на съвременния свят… Православни и католици са обединени не само от общото Предание на Църквата през първите хиляда години, но и от общата мисия да проповядват Христовото Евангелие в съвремието. Тази мисия предполага взаимно уважение между членовете на християнските общности, изключвайки всяка форма на прозелитизъм…“.

Сред акцентите в съвместната декларация е призивът за прекратяване на гоненията на християните в Близкия Изток, Северна Африка и Азия, както и за взимането на мерки срещу оскверняването и унищожаването на християнски светини. Декларацията включва и апел към международната общност да повлияе за освобождаването на всички похитени, в това число и на двама духовници – митрополита на Алепо Павел и архиепископ Йоан Ибрахим, които бяха отвлечени през април 2013 г.

В съвместния документ се обръща внимание на тенденцията на безогледно потребление в развитите държави, което стремително стопява ресурсите на нашата планета, също така и на неравното разпределение на земните блага, „което увеличава чувството за несправедливост, насаждано от системата на международните отношения.“

Във фокуса на декларацията е и темата за брака, разбиран от Църквата единствено като свят съюз между мъжа и жената: „Съжаляваме, че днес други форми на съжителство се полагат на същото ниво като традиционното семейство, а концепцията за бащинството и майчинството, разбирани като специални призвания на мъжа и жената в брака, е изместена в общественото съзнание.“. Други теми, които са засегнати в декларацията, са кризата в Украйна, проблемите на биоетиката (новите репродуктивни технологии и евтаназията) и др.

В края на срещата двамата духовни водачи размениха подаръци. Руският патриарх подари на папата копие на икона на Казанската Света Богородица, както и своя книга в превод на испански. Папата пък подари потир и реликварий с частица от мощите на светия равноапостолен Кирил, както и енцикликата Laudato Si в превод на руски.

 

Снимка:Reuters

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...