Комюнике от Асамблеята на православните епископи на Франция по повод положението в Ливан



Източник: Orthodoxie.com

Асамблеята на православните епископи на Франция (АПЕФ), координационен орган на православното епископство във Франция, е публикувала вчера комюнике във връзка с положението в Ливан. В него се споменава и за неотдавнашно писмо на президента на АПЕФ митрополит Емануил до президента на Френската република.

Писмо на АПЕФ до президента на републиката

1. АПЕФ е изразила пред президента на републиката, г-н Жак Ширак, цялото си безпокойство по повод „драматичния и болезнен изблик на насилие в Близкия Изток” и в частност по повод развитието на военното и хуманитарното положение в Ливан. В писмо, адресирано до държавния глава, председателят на АПЕФ митрополит Емануил е споделил с г-н Ширак страховете на Православната църква във Франция по повод развитието на военните операции, които никак не щадят гражданското население, и при които и от двете страни „старци, жени и деца са заложници и жертви на активните военни действия”.

Митрополит Емануил е споделил също така с президента на републиката безпокойството си относно „тревожната ситуация”, която преживява Ливан, страна, „оказала се в най-голяма степен опустошена от безпрецедентните военни операции, засягащи без разлика граждански и военни цели, и причиняващи тежки разрушения, значителни загуби на човешки животи и бежански вълни в условията на големи трудности, опасности и несигурност”.

Утвърждавайки, че се моли за всички жертви на тази война, Православната църква във Франция е изтъкнала пред президента на републиката необходимостта световната общественост и „нашата страна – Франция” да не толерират повече „ продължаването на военните операции, заради които цивилното население ежедневно плаща висока цена”.

Като е изразил доверието си в действията на Франция под ръководството на президента на републиката, митрополит Емануил е завършил писмото си, призовавайки г-н Ширак да продължи всички усилия „за неотложното постигане на незабавно примирие и за възможно най-бързото мирно уреждане на конфликта”, за което Православната църква във Франция призовава с цялата си воля и се моли най-горещо.

Драмата на ливанския град Кана

2. АПЕФ е съпричастна и дълбоко тъжи заради трагичните последствия от военната операция, потопила в траур ливанския град Кана в Южен Ливан миналата неделя. Целият свят бе потресен от жестоките картини на невинните граждански жертви, сред които десетки деца, загинали в града при трагични условия. АПЕФ силно скърби поради операцията и изразява най-дълбокото си съчувствие на опечалените семейства, като им изказва своите най-искрени съболезнования.

Православната църква във Франция изразява солидарността си с всички страдащи и се моли за всички жертви от гражданското население в тази война, които и от двете страни търпят телесни, семейни и имуществени щети. АПЕФ призовава всички замесени военни сили да пощадят и спасят цивилното население и настоява международните организации, и по-специално Обединените нации, да положат всички необходими за тази цел усилия.

АПЕФ иска да изрази солидарността и молитвената си съпричастност и с вярващите от православните общности, които също така са изложени на риск поради военните действия в тази част на света и са понесли семейни и имуществени щети и поражения на религиозните им обекти. Асамблеята най-искрено желае установяването на незабавно примирие за облекчаване на гражданското население от двете страни и се надява всички усилия, полагани от различните столици и международни инстанции в полза на мирно решаване на кризата, да дадат бърз положителен резултат.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...