Международната организация „Europa Nostra” гостува на Сръбската патриаршия



Източник: Информационна служба на СПЦ

Негово Високопреосвещенство Черногорският митрополит Амфилохий, в качеството си на член на Комисията за Косово и Метохия към Светия Синод на СПЦ, е приел в началото на тази седмица делегация на неправителствената организация „Europa Nostra”, като им е благодарил за интереса и усилията им за опазването на културното наследство на територията на Косово.

Целите и работата на „Europa Nostra” са в областта на защитата на всички видове обекти на културното наследство в Европа от религиозно, гражданско, военно, археологическо и т.н. естество. Организацията, чийто председател е принцът на Дания, Хенрик, се обявава за признаването на културното наследство като изразител и носител на националния и европейски идентитет и на общоевропейските ценности, като извор на развитието на обществото, икономиката и опазването на околната среда.

Митрополит Амфилохий е изтъкнал, че в днешно време светините и културно-историческите паметници в Косово и Метохия са най-застрашените в тази част на Европа. На гостите е бил представен общ план за обновлението и опазването на светините в размирната област. Било е подчертано също така желанието на Църквата бежанците да се завърнат по родните си места, да се реституират отнетите църковни имоти, да се възстановят храмовете, домовете, училищата и другите сръбски обекти, както и да се възстанови възможността за местно самоуправление.

Черногорският владика е подчертал, че междурелигиозният диалог винаги е бил факт по тези места, и че СПЦ отдава особено значение на подобряването на диалога между църквите и религиозните общности в Косово и Метохия.

В близко време Сръбската православна църква има намерението да организира, с помощта на Световната конференция на Религиите за мир и Норвежката църковна помощ, редица международни и междуконфесионални конференции на територията на Косово и Метохия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...