Московската патриаршия и Задграничната църква се обединихаНа тържествено богослужение в храма "Христос Спасител" тази сутрин в присъствието на руския президент Владимир Путин и хиляди вярващи двата разделени клона на руското православие се обединиха.

Преди началото на службата върховните иерарси на двете Църкви – Негово светейшество патриарх Алексий и първоиерархът на Задграничната църква митрополит Лавър подписаха "Акта за канонично общение", който слага край на разделението, продължило 90 години. Двамата обмениха братски целувки с думите: "Христос посреди нас! — И ест, и будет!".

Те се обърнаха към народа в храма с поздравително слово в чест на празника на братското единение. Реч произнесе и президентът Владимир Путин. Той нарече станалото "събитие с всенароден, исторически мащаб и огромно нравствено значение". "Възраждането на църковното единство е най-важното условие за възстановяването на изгубеното единство на целия руски народ, чиято духовна опора винаги е била православната вяра. Навсякъде, където съдбата е отвеждала нашите хора, първата им грижа е било да построят храм", каза той. От своя страна патриарх Алексий изрази вярата си, че възстановяването на църковното единство бележи края на вековните раздори и несъгласия в руското общество след трагичните събития от началото на ХХ век – болшевишката революция и гражданската война.

След това Негово светейшество отслужи Божествена литургия в съслужение с митрополит Лавр и множество архиереи на Московската патриаршия и Задграничната църква. Те се причастиха заедно от една чаша. Царските двери на храма останаха отворени по времето на цялата служба, както се прави на Пасха. Тя се предаваше в пряк ефир по руската телевизия.

Разделението на Руската църква на две части – тази в Русия и тази в емиграция – става по политически причини през 20-те години на ХХ век. След като църковната иерархия в Русия е принудена да подпише декларация за лоялност към съветското правителство, емигрантите отказват да признаят нейната каноничност. Задграничната църква, чието главно седалище първоначално е в Сремски Карловци, Югославия, а след Втората световна война – в Джорданвил, САЩ, обединява най-непримиримите врагове на комунистическия режим. В течение на много години тя дори не признава благодатността на тайнствата на Московската патриаршия. Заема крайно консервативни позиции и по други въпроси, особено за календара и икуменизма. През 80-те години митрополит Виталий прогласява анатема срещу икуменизма като "всеерес". "Задграничниците" са в общение със старостилските общности, в това число и в България.
 
Сред най-известните представители на Задграничната църква са нейният основател митрополит Антоний Храповицки, св. Йоан Шанхайски и известният в България владика Серафим (Соболев), чиито мощи се пазят в криптата на Руската църква в София.

През 90-те години на миналия век Задграничната църква започна да смекчава своите крайни становища. Започна процес на преговори и постепенно сближение на двете Църкви, който доведе най-после и до тяхното обединение. Въпреки това според "Акта за канонично общение" тя ще запази пълната си самостоятелност във вътрешните си дела.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...