Мубарак отказва да се намесва в делата на Коптската църква


Шенуда IIIИзточник: Middle East Times

Египетският президент Хосни Мубарак заяви във вторник, че няма да се намесва в делата на Коптската православна църква в Египет, след скандалното изявление на свещеник, че създава отцепническа църква.

“Аз не се меся в религиозните дела”, каза Мубарак в интервю пред държавния всекидневник Ал-Меса. “Коптите са в състояние да решават проблемите си без външна намеса.”

На 3 юли самопровъзгласилият се архиепископ Максим I обяви намеренията си за ръкополагане на епископи из страната и отделяне от Коптската православна църква.

Мубарак подчерта, че е разговарял с папа Шенуда III, предстоятеля на Коптската православна църква, само за да го приветства при завръщането му след едномесечно отсъствие поради лечение в чужбина.

Папа Шенуда, водач на църквата от 1971 г., се опита в понеделник да омаловажи значимостта на предизвикателството от страна на епископа-отцепник, като каза, че църквата “никога не е претърпявала вреда от опасностите, които са я заплашвали, и няма да бъде засегната от тези събития”.

На пресконференция във вторник Максим предложи своя програма за “литургични, социални и културни” реформи, като заяви, че негов приоритет е скъсяване на разстоянието (между християни и мюсюлмани) и възстановяване на статута на коптите като граждани, а не като религиозна общност. Максим също така се обяви за допускане на развод, който е забранен от Коптската църква, освен при извънредни обстоятелства.

57-годишният Максим, чието истинско име е Макс Мишел, е имал търкания с църквата – към която принадлежат между 6 и 10 процента от 73-милионното население на Египет – от 1976 г. През 2004 г. той обявява създаването на Църква св. Атанасий и бива ръкоположен за архиепископ от трима епископи, принадлежащи към гръцка старокалендарна групировка със седалище в Небраска, САЩ.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...