Над 500 момчета от католическия хор „Регенсбургер домшпацен“ са били обект на насилие



Сн.: Армин Вейгъл, DPA

Преди няколко дни доклад на немския юрист Улрих Вебер изнесе данни за 547 души, които са били членове на момчешкия католически хор „Регенсбургер домшпацен“ (“Регенсбургските катедрални врабчета”) и които са станали обект на физическо насилие от страна на католически духовници и възпитатели в периода от 1945 до 90-те години на миналия век. 60 от тях са станали жертва и на сексуално насилие.

Жертвите описват периода, в който са били членове на хора и са живеели в интерната към католическото училище в Регенсбург, като изпълнен със страх и безнадеждност, сякаш са били в затвор или в концентрационен лагер. Децата често са били бити до кръв, с пръчки, удряни с връзки с ключове, с пръстени с печат и др. В хода на разследването бяха чути и гласове в оправдание на насилието с аргумента, че това са педагогически методи, които са били приемливи през 60-те години на миналия век.

Разследващите адвокати са установили 49 насилници, като за деветима от тях има доказателства за извършени сексуални посегателства над децата, включително и изнасилвания. Тъй като обаче давността на извършените престъпления е минала, на насилниците не може да се търси съдебна отговорност.

Адвокатът Улрих Вебер отбеляза, че това е един от случаите, който се характеризира с една „култура на мълчанието“. Според него, макар и частично, за посегателствата е знаел и монсеньор Георг Ратцингер (диригент на хора между годините 1964 и 1994), брат на папа Бенедикт XVI. Той обаче категорично отрича да е знаел за мащабите на това насилие и особено за случаите на сексуално посегателство. Негови възпитаници говорят за монсеньор Ратцингер с уважение, описват го като музикален перфекционист, амбициозен педагог, под чието диригентство хорът се е радвал на славни успехи, но и като доста емоционален, понякога избухлив човек. Самият той публично заявява, че съжалява за няколкото шамара, които е зашлевил на свои възпитаници, докато е бил ръководител на момчешкия хор.

Още при първите разкрития за насилие, оповестени публично през 2010 г., критика за липсата на реакция е отправяна и към тогавашния Регенбургски епископ и днешен кардинал Герхард Лудвиг Мюлер. Едва когато през 2013 г. епископ Рудолф Фодерхолцер идва на служение в Регенсбург, той подкрепя провеждането на независимо разследване и застъпва идеята за финансови компенсации на жертвите, стигащи до 20 хиляди евро на човек.

Към днешна дата в училището на „Регенсбургер домшпацен“ се обучават 320 ученици, като половината от тях живеят в интерната към учебното заведение. | www.zeit.de

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...