Напрежението в манастира Есфигмену на Света Гора се засилваИзточник: athos.edo.gr

В нова фаза навлезе вече станалият хроничен проблем с братството на манастира Есфигмену на Света Гора, след решението на Държавния Съвет, който определи, че братството, което днес живее в манастира и не приема духовната власт на Вселенския Патриарх, е антиканонично.

Според информация от преди няколко дни, монаси от братството на зилотите се сблъскали с членове от новото братство, определено от Вселенската Патриаршия. В резултат на този сблъсък, двете страни се обърнали за намеса към полицейската част в Карея.

Ръководени от своя игумен Методий, монасите от Есфигмену отказват да напуснат манастира, въпреки факта че Патриаршията е определила ново братство.

Информации от атонската общност определят положението като изключително напрегнато, като не е изключено в следващите седмици да се стигне до ескалиране на напрежението, понеже вече е ясно, че и двете страни са готови да решат проблема. Освен това според информации, които към този момент не е възможно да бъдат проверени и потвърдени, телефоните на манастира Есфигмену са отрязани, а до него не достига и поща, понеже отправените до тази обител писма са приемани от новото братство.

За предисторията на конфликта вижте предишната новина в Православие България

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...