Нов филм изследва смазването на несъгласните с Дарвиновата теория


Източник: LifeSiteNews

“Ако сте поставили дарвинизма под съмнение, с вашата кариера е свършено.”

“На мен гледаха като на интелектуален терорист.”

“Беше ми казано да млъкна.”

Цитатите са от интервюта с учени-изследователи, представени в един нов филм, озаглавен “Изгонени: Разумът забранен”, с участието на нюйоркския писател и интелектуалец Бен Стайн. Филмът, който ще бъде пуснат по екраните през февруари 2008 г., документира смазването на всяко изследване или поставяне под съмнение на материалисткия дарвинизъм, тоест ортодоксалната позиция на по-голямата част от научната върхушка.

В рекламния клип за “Изгонени” Стайн се обръща към зрителите с думите: “Има хора там, които искат да държат науката в малка кутийка, където тя по възможност да не достига до Бога… На учените не им е позволено даже да си помислят за разумен творец.”

В съобщение на PR Newswire се казва, че Стайн, който е юрист, икономист, бивш автор на президентски речи, писател и обществен наблюдател, бил “смаян”, когато проучвал дебатите около теорията за разумния произход и дарвинизма. Стайн открива една, както той я нарича, елитарна научна върхушка, която активно потиска всяко научно изследване, което може да доведе до оспорване на възприетата Дарвинова теория.

Филмът показва интервюта с учени и мислители, включително биолози, астрономи, химици и философи, чиито идеи са били отхвърлени, тъй като са поставяли под съмнение придържането към материалистическата теория.

“Голямата Наука в тази област на биологията е изгубила пътя си”, казва Стайн. “Очаква се учените да имат правото да следват фактите, накъдето и да водят те, без оглед на заключенията, до които се достига. Свободата на изследването е силно компрометирана и това не е просто нещо неамериканско, то е и ненаучно. То е против самото понятие за научно познание.”

Стайн пише, че дарвиновата ортодоксалност в науката е толкова опасна политически, колкото и противоположна на свободното научно дирене.

“Америка не е Америка без свобода”, пише той. “Предполага се, че човешките същества трябва да живеят в състояние на свобода. Свободата не се дава от държавата: както нашите предци са казали, а Мартин Лутър Кинг повтаря, свободата е дадена от Бога.”

“Една огромна част от този свобода е свободата на научното изследване.”

Филмът “Изгонени” е продукция на Premise Media и се разпространява от Motive Entertainment, компанията, която лансира “Страстите Христови”, “Полярен експрес” и “Хрониките на Нарния”.

Рекламният клип (на английски) може да се види тук.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...