Някои статистически данни за християните в Румъния



Източник: catholica.ro

По света 2,5 милиарда души са християни. Според данни на американската агенция NBC, 40% от населението на планетата се определят като християни. На второ място са мюсюлманите -1,7 милиарда, индусите наброяват 900 млн., будистите са 400 млн., а за евреи се считат около 15 млн. души.

Ето и някои интересни факти от социологическо проучване за живота на християните в Румъния:

2% от румънците ходят редовно на църква, а 37% ходят един или два пъти в годината се казва в едно проучване, направено от Бюрото за социални изследвания, съобщават румънските медии. Заедно с това 59% от запитаните се молят всеки ден, 10% в определени случаи, 1% изобщо.

94% от анкетираните вярват в Бог, 63% признават и съществуването на сатаната. В живота след смъртта вярват 47%, а в Страшния съд – 61%. Най-често румънците се молят на Света Богородица (39,8%), следва Св. Параскева (3,1%), Св. Йоан (3%), и Св. Николай(2, 9%). От друга страна 25% никога не са чели Библията, а само 5% я четат ежедневно. Най-много са тези, които правят това веднъж или два пъти през годината. Престъпления като убийството, кражбата и лъжата са смятани за трите най-лоши гряха, които може да направи един християнин, а вярата, почитта, уважението и любовта са най- важните три добродетели на християнството.

Мнозинството от румънците са оптимисти от гледна точка на местата, които ще бъдат посетени в “живота отвъд”: 63% смятат, че ще бъдат в Рая, 23% в ада, а 14% не са отговорили. Проучването е направено между 29 ноември – 4 декември като са анкетирани 1 190 души на възраст над 18 години от градове и села на 40 окръга.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...