Обновяване на църквите и манастирите в Косово и Метохия



Източници: Информационна служба на СПЦ; КИМ Инфо-служба

Светият Cинод на СПЦ е приел преди няколко дни доклада на Липлянския епископ Теодосий за началото на работите по обновлението на косовските църкви и манастири, разрушени по време на погрома над сръбския народ и неговите светини в Косово през март 2004 година.

Ремонтните дейности са започнали с почистване и подготовка на терените и събиране и класифициране на ценни предмети, намерени между отломките на съборените църковни сгради. В най-засегнатите храмове – „Св. Николай” в Прищина и „Св. Георги” в Призрен – е предприета, като първа фаза на възстановяването, консервация на постройките, за да не пострадат допълнително поради наближаващата зима. В следващите месеци трябва да бъде подготвена проектна документация, която да гарантира продължаването на ремонтните дейности в други 19 храма от следващия строителен сезон.

Светият Синод на СПЦ е изразил твърдото си решение да подпомогне и подкрепи по всякакъв начин продължаването на реставрационните работи на сръбските светини – както на тези, които бяха сринати и подпалени по време на мартенския погром през 2004 година, така и на всички онези, които пострадаха от 1999 година насам, откакто Косово, люлката на сръбската държава, се намира под опеката на международните мисии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...