Опасения за ново насилие в Косово след плана на ООН


Източник: BosNewsLife

Когато в петък специалният пратеник на ООН връчи своето предложение на сръбския президент Борис Тадич, той каза, че това е най-доброто за изграждането на едно стабилно бъдеще на Косово.

Макар и без да споменава думата “независимост”, този план дава на Косово зелена светлина за приемане на собствена конституция, възможност за договаряне на международни споразумения и право за кандидатстване за членство в международни организации.

Сръбската православна църква обаче вече заяви, че планът е неприемлив и ще дестабилизира Балканите и че ще провокира призиви за независимост в други части на Европа.

“Предложението е неприемливо за нас, защото предполага отделянето на Косово от Сърбия, и като такова никога няма да бъде прието нито от косовските сърби, нито от сръбската държава”, каза Рашко-Призренския и Косовско-Метохийски епископ Артемий в публикуван коментар.

Съществуват също опасения, че тази стъпка ще предизвика още насилие срещу сърбите, които представляват по-малко от 10 процента от преобладаващо албанското население на Косово.

Бяха извършени многобройни нападения над сърбите и техните църкви и манастири и други религиозни обекти, откакто ООН пое контрола над Косово през 1999 г. след 11-седмични бомбардировки на НАТО над Сърбия.

Епископ Артемий предвижда “мрачно бъдеще” за сърбите в Косово, след като положението вече е “твърде трагично” при управлението на ООН, въпреки присъствието на хиляди омиротворители.

Пратеникът на ООН Марти Ахтисаари каза, че сърбите и косовските албанци имат “изключително твърди” позиции, но подчерта, че ще им даде още един месец, за да постигнат компромис, преди да представи своя заключителен доклад пред Съвета за сигурност на ООН, който ще реши окончателния статут на Косово.

Влиятелният американски Институт за религия и обществена политика (IRPP) обаче заяви, че разбира сръбската позиция. Президентът на IRPP Джоузеф К. Грибоски каза, че планът на ООН показва “пълно пренебрегване на суверенитета на Сърбия”.

Той каза, че “налагането на такава бъдеща независимост без процес на преговаряне” е “едно ново разбиране за суверенитет, основано на капитулация пред актовете на насилие и гетовизацията на малцинствата”.

Той отправи критика към Великобритания, за която се съобщава, че е описала плана на ООН като “приемлив” за мнозинството на Косово. “Тя не взема под внимание правата на малцинството, което се оказа жертва на насилие и преследване, откакто ООН пое своя мандат”, каза Грибоски.

Той предупреди, че очакваната независимост на Косово “ще е гаранция за една нова европейска държава, която не зачита основни права, която процъфтява от корупция и нелегални дейности”. Грибоски заяви, че тя ще насърчи движенията за независимост в Чечня, централна Европа и на други места.

“Това не е и няма да бъде изолиран въпрос. Постепенната независимост на Косово [е] проблем в и за Европа [и] ще доведе до безброй други проблеми на сигурността и човешките права по света.

Въпреки нарастващото напрежение предстоятелят на Сръбската православна църква патриарх Павле призова косовските сърби да не напускат областта и “да се държат докрай”. Той е казал според цитиран коментар, че “ще дойде денят, когато нашите тирани ще бъдат засрамени. Ние се молим нашите врагове да осъзнаят, че вършенето на злини не може да донесе добро на никого”.

Патриарх Павле каза, че онези, които нападат сръбските православни християни трябва “да знаят, че след всички унизителни поражения, които налагат на другите, те в крайна сметка ще поразят себе си с безнадежност”.

Превод (със съкращения): Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...