Отец Всеволод Чаплин: „Евангелието на Юда“ няма да отслаби вярата на християните


Източник: Благовест-Инфо

Публикуването на "Евангелието на Юда" няма да повлияе върху религиозните убеждения на мнозинството от вярващите, смята представител на Руската православна църква. "Не мисля, че този текст ще намали броя на вярващите или ще увеличи броя на скептиците", заяви отец Всеволод Чаплин, заместник-председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия.

Коптският ръкопис е намерен в Египет през 70-те години на ХХ век. Неговата възраст е около 1700 години, но учените смятат, че той е преведен от по-древен гръцки текст. Според него Юда е извършил предателство не от алчност или злоба, а по волята на самия Христос, за да се изпълни Божият план за изкуплението.

За да може да се съди за съдържанието на текста, той трябва да бъде публикуван заедно с данните за произхода му, каза отец Всеволод. Според него това не е първият път, когато се намират и разпространяват апокрифни произведения с неясен, макар и твърде древен произход. "Още през първите векове на християнството подобни текстове са се създавали и са минавали от ръка на ръка в различни общини", отбеляза той.

"Независимо от това какво съдържа този текст, аз не мисля, че появата му ще промени отношението на вярващите хора и скептиците към Евангелието, защото техният скептицизъм е можел да се подхранва и от други апокрифи. Степента на доверие към каноничните Евангелия се определя не от съществуването на едни или други апокрифи, а от собственото душевно състояние на човека, от неговите убеждения, настроения и начин на живот", добави той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...