Папата за християнските корени на Европа



Източници: Le Monde, La Tribune

Папа Бенедикт ХVІ е изразил острото си възмущение от това, че християнските корени на Европа не бяха упоменати в Берлинската декларация. Тя бе подписана от държавните ръководители на 27-те по случай тържествата във връзка с 50-годишнината от Римския договор, с който е учредена Европейската икономическа общност, предшественичка на Европейския съюз.

В реч пред събранието на европейските римокатолически епископи вчера, която репортер на Ройтерс определя като „демонстрация на мускули”, римският църковен глава е оценил, че като подминава с мълчание Бога и християнските си корени, Европа извършва „апостасия спрямо самата себе си” и по този начин поставя под съмнение собствената си идентичност. Той недоумява как европейските управници се надяват да се доближат до съгражданите си, щом отхвърлят такъв съществен момент от самоличността на Европа.

Папата е оценил като странен фактът, че днешна Европа, претендираща да бъде общност, опираща се на ценности, сякаш все повече и повече оспорва съществуването на универсални и абсолютни ценности. „Тази уникална форма на апостасия спрямо самата себе си, включително и пред Бога, няма ли да доведе до съмнение относно собствената й (на Европа) идентичност?” – е изказал недоумението си Бенедикт ХVІ и е допълнил: „Една общност, която изгражда себе си, без да зачита истинското достойнство на човешкото същество и забравя, че всеки е създаден по образ Божи, в крайна сметка не прави добро на никого”. Папата е призовал лидерите на съюза да създадат една „реалистична, но не цинична” Европа, като признаят, че християнството е спомогнало „да се изкове историческата, културната и морална самоличност” на Стария континент.

Днес отново, в неделната си проповед, Бенедикт ХVІ е говорил за отсъствието в Берлинската декларация на всякакво позоваване на християнския произход на Европа и е заявил, че едно общество, лишено от християнско съзнание, рискува да изгуби водещото си начало и същността си. „Общество, в което християнското съзнание не е живо, губи насоката си, не знае накъде отива и загива, лишено от смисъл и разорено”.

Също като своя предшественик Йоан Павел ІІ, Бенедикт ХVІ много пъти е настоявал да се споменава Бог и християнството в европейската конституция.

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е дъщеря на протестантски пастор, заяви в началото на годината, че застава зад това в конституцията да фигурират християнските корени на Европа. Тя се ангажира новият текст, който трябва да замести сегашния проект за конституционен договор, и който трябва да бъде приет до 2009 година, да съдържа позоваване на християнството. Въпреки това, инициираната от нея Берлинска декларация така и не упоменава християнските корени на Европа. Полша, единствената страна, която до последно настояваше това да се случи, в крайна сметка се отказа „в името на единството”.

Президентът на Франция Жак Ширак е бил против християнският произход на Европа да фигурира в преамбюла на първия проект за конституция на Европейския съюз, който впоследствие бе отхвърлен от французите след референдум през 2005 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...