Папата: Капитализмът е безчовечна система



Източник: Инопресса, The Washington Times

В "Иисус из Назарет", първата книга, написана по времето на своя понтификат, папа Бенедикт XVI критикува "злото" на капиталистическата експлоатация на бедните.
Сблъсквайки се "с такова зло като капитализма, който принизява човека до нивото на консуматор, ние разбираме какво е имал предвид Иисус, когато е осъждал богатството", се казва в книгата.

Бенедикт XVI критикува начина на живот на богатите, говори за "жертвите на наркотиците, търговията с хора, сексуалния туризъм, хората, унищожени отвътре". "Те са празни въпреки изобилието на материални блага", пише той.

Папата се връща отново към тази тема в главата, посветена на Христовата притча за добрия самаритянин. В нея той осъжда богатите страни, "разграбили" с помощта на колониализма Африка и Третия свят.

Заедно с това той отхвърля и марксизма, посочвайки, че в него не е имало място за Бога.

"Когато хората смятат Бога за нещо второстепенно, което може да се изостави за известно време или завинаги заради по-важни неща, тези важни неща се оказват неосъществими – пише той. – Неудачният завършек на марксисткия опит показа това".

Изданието с 448 страници на немски, италиански и полски език постъпи в книжарниците в понеделник, в деня на 80-годишнината на папата. На английски книгата ще излезе на 15 май. Планира се тя да бъде преведена на още 16 езици.

Превод: Андрей Романов


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...