Над милион мюсюлмани се събраха за ежегодното поклонение в Мека


Източник: РИА Новости

Ер-Рияд, 1 януари. Повече от милион поклонници от мюсюлманските страни са пристигнали в Саудитска Арабия, за да извършат традиционното поклонение "хадж", съобщава министерството на външните работи на тази страна. Очаква се общият им брой през тази година да стигне до 2,5 милиона души.

Ритуалът "хадж" е един от петте "стълпове" на исляма. Всеки правоверен мюсюлманин е длъжен да посети Мека поне един път в живота си. Според мюсюлманския лунен календар това става всяка година на 7 до 13 число от месеца Зу-л-Хиджа (7-13 януари тази година).

На 10 януари мюсюлманите от целия свят ще отбележат главния си празник – Деня на жертвоприношението (Ид-ал-Адха или Курбан-байрям). На него трябва да се заколи овен в памет на жертвоприношението на Авраам, който е принесъл в жертва овен вместо сина си Исаак. Преди това милионите поклонници ще се съберат в долината Арафат за ритуала "стоене пред Божието лице" – един от най-впечатляващите обреди на исляма.

В неделя беше завършена работата по ушиването на "кисва" – черно копринено покривало върху стените на светилището Кааба, което се сменя всяка година. Ушитите от черен атлаз пет платнища с извезани в сребро аяти (стихове) от Корана са стрували $5,5 милиона на саудитското правителство. Новата кисва ще покрие Кааба на 8 януари.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...