Папа Бенедикт XVI: римокатолици и православни обединени в защита на творението


Източник: AsiaNews.it

В послание до Вселенския патриарх Вартоломей І Бенедикт XVI подчерта, че съвместната ангажираност в защита на природата е “пример за сътрудничеството, което православни и римокатолици трябва непрестанно да търсят в отговор на призива за съвместно свидетелство”.

Всички християни, особено римокатолици и православни, са призвани да изграждат съзнанието за “вътрешната връзка между развитието, човешките потребности и опазването на творението”, каза Бенедикт XVI. Папата отправи това послание до Вселенския патриарх Вартоломей І, за да обърне внимание и върху вселенската значимост на споделеното действие в защита на природата.

Посланието, публикувано от Ватикана, е по повод проекта “Религия, наука и околна среда”, подкрепен от Вартоломей І и посветен на околната среда и защитата на творението. В рамките на този проект от 13 до 20 юли беше проведен семинар в Бразилия под надслов “Долината на Амазонка – извор на живота”. Това бе шестата подобна среща и почетният комитет включваше Кардинал Ренато Рафаеле Мартино, председател на Папския съвет за справедливост и мир, и Валтер Каспер, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство.

“Задачата да се акцентира върху един катехизис, ориентиран към творението, да се обърне вниманието отново върху религиозното значение и значимост на опазването му е тясно свързана с нашия пастирски дълг и може да има важно влияние за възприемане на ценността на самия живот и за адекватното разрешаване на последващите неизбежни социални проблеми”, се казва в посланието, донесено от Кардинал Роже Ечегаре, папски представител на срещата.

Бенедикт XVI по-нататък изразява надеждата си, че срещата ще послужи за привличане на вниманието на правителствата и хората към проблемите, нуждите и неотложните задачи на “един регион, чието екологично равновесие е толкова предизвиквано и застрашавано: неговите реки и гори в своята хубост и великолепие ни говорят за Бога и Неговите величествени дела за човека. Този необятен регион, където водата е уникален източник на хармония и богатство, е като една отворена книга, на страниците на която се разкрива тайнството на живота. Как може да не се почувстваме призвани, като отделни хора и като общности, към едно отговорно издигане на съзнанието, което да се превърне в съгласувани решения за опазването на една толкова богата екологична среда?”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...