Християнски водачи призовават за прекратяване на насилието в Близкия изток


Източник: Worldwide Faith News

Християнски водачи, представляващи милиони протестанти, православни, англикани и римокатолици, се присъединиха към призива на  Националния съвет на църквите в САЩ за прекратяване на насилието в Ливан и Израел. Църковни водачи, много от които имат лични връзки с църковни служители в Близкия изток, отправят непрестанни молитви за онези, които са в обръча на ескалиращото насилие.
“Ескалиращото насилие и регионалното измерение на конфликта са тревожни”, се казва в писмо на организацията “Църкви за мир в Близкия изток” (ЦМБИ) до президента Буш. “Необходимо е спешно да призовете страните в конфликта да се въздържат от употреба на сила и да се доверят по-скоро на един дипломатически процес.”В писмото си ЦМБИ се позовава на изявление от 7 юли на патриарсите и главите на местните християнски църкви в Йерусалим. “Насилието и агресията в настоящия момент са непропорционални и неоправдани”, казаха православни, протестантски, римокатолически и англикански водачи преди две седмици. “Против закона и разума е да се продължава по пътя на смъртта. Нравственият императив е категоричен. Прекратете всяко насилие. Спрете избиването. Защитете живота и достойнството на хората. Започнете преговори. Разкъсайте убийствената верига на насилието, в която сме хванати”, написаха водачите на църкви в Йерусалим.

“Съветът на църквите в Близкия изток” в изявление от 18 юли, отправено от Бейрут, Ливан, “призовава църквите по целия свят да се намесят решително чрез своите правителства, като ги подтикнат да упражнят натиск за незабавно прекратяване на огъня, за да се спре опасното ескалиране на насилието, застрашаващо целия регион. Той също така призовава всички да участват в усилията за подпомагане на жертвите, като изпратят необходимата помощ на бежанските семейства.”

Папа Бенедикт XVI призова за “незабавно прекратяване на огъня”, за да може хуманитарната помощ да достигне до невинните жертви на насилието.

“Всъщност ливанците имат право на зачитане на интегритета и суверенитета на своята страна, израелците правото да живеят мирно в своята държава, а палестинците правото да имат своя собствена свободна и суверенна родина”, каза папата в официално съобщение на Ватиканската информационна служба. “В този печален момент Негово Светейшество отправя също призив към благотворителните организации да помогнат на всички хора, засегнати от този безмилостен конфликт”, се казва в съобщението.

Папа Бенедикт XVI “обяви тази неделя, 23 юли, за особен ден за молитва и покаяние, като призова пастирите и верните от всички църкви и всички вярващи по света да отправят моления към Бога за безценния дар на мира”.

Кентърбърийският архиепископ, д-р Роуън Уилямз, в писмо до водачите на християнските църкви в Близкия Изток каза, “Аз осъждам недвусмислено това прибягване до насилие. Всякак подкрепям вашите усилия да се прекрати насилието и да се даде възможност на Ливан отново да бъде едно живо послание на съвместното съществуване и солидарност между различните религиозни общности.“

Националният съвет на църквите в САЩ (НСЦ) и неговата партньорска агенция за подпомагане „Църковно служение по света“ миналия петък (14 юли) призова за незабавно спиране на сегашното насилие. Те също призоваха за хуманитарна помощ за невинните жертви в Ливан, Израел и Газа. НСЦ изрази и своята подкрепа на неотдавнашното изявление на лидерите от Г-8 относно насилието в Близкия изток.

“Не може да се позволи на тези екстремистки елементи и на онези, които ги подкрепят, да хвърлят Близкия изток в хаос и да предизвикат разширяване на конфликта”, казаха лидерите на осемте най-мощни нации в света. “Екстремистите трябва незабавно да преустановят своите нападения.”

Това изявление беше приветствано от д-р Антониос Киреопулос, заместник-генерален секретар на НСЦ по международните въпроси и мира. “Ние бяхме доволни да видим, че лидерите на Г-8…призовават всички страни в конфликта да прекратят военните действия, включително Израел, както и Хизбула и Хамас, и че техните действия (на Г-8) не водят до по-нататъшна дестабилизация на региона”, каза Киреопулос в понеделник, изразявайки чувствата на християните от региона.

Други религиозни водачи в Съединените Щати тази седмица изразиха постоянното си безпокойство от необузданото развихряне на конфликта. Пълните им изявления могат да се прочетат на сайта на Националния съвет на църквите в САЩ.

Превод със съкращения: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...