Достойно изпълнен дълг към Църква и народ



Моят живот в Христа, моето съществуване на даруваната от Бога земя, моето духовно възжделение към широтата на нашето време, духовната наситеност на изпълнен християнски дълг, всичко това беше събрано в една красива и оживена от православен народ църква носеща името на небесната пoкровителка на всички Св. Богородица ”Всех скорбящих радост”, и всичко това се случи в гр. Индианаполис щата Индиана, САЩ

С благословението на Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф от 10-16 юли 2006 година се проведе 31-ят годишен епархийски събор, 2-то годишно събрание на попадиите и дяконисите, както и 6-та младежка конференция ”Моят живот в Христа”.

Огромна беше радостта на всички, които присъствахме на това изключително събитие за епархията, за нейните епархиоти, за духовенството и за всички, които в сърцето си носим родолюбивото чувство за преоткриване и пълноценен живот и служение на св. Църква.

Всички ние бяхме горди, че сме духовници на Българската православна църква, особено, когато се прочете посланието от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, изпратено до епархийския събор.

Светейшият Български патриарх изпрати послания и до 6-та младежката конференция “Моят живот в Христа”, както и до 2-то годишно събрание на попадиите и дяконисите. Цялата тази съборност и духовно общение привнесе братска взаимност и споделена духовна сърдечна наситеност, на всички които присъствахме на тази епархийски събор.

Вдъхновено бе приветствано изложението на епархийския ни архирей Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф за състоянието на епархията и нейния клир, нейното духовно извисяване и свещенослужение в изпълнение на нашия огромен дълг към църквата и нейния богодаруван народ.

Всички духовници на този епархийски събор ясно осъзнахме колко е трудна и отговорна мисията ни като ревностни последователи на Христа и Неговите св. апостоли на тази земя: да пазим чисти словото Божие, да носим в сърцата си пламъка на любовта по Бога, да благовествуваме и учим хората на евангелска добродетелност и преданост към Църква и народ, за да можем да превъзмогнем всички трудности, които ни съпътстват в нашия живот, да заемем своето място сред народа и да бъдем евнгелски чисти и добронравни, защото нашият живот е огледало за останалите хора, които жадуват и копнеят по Бога.

Кулминацията на епархийския събор беше св. Божествена литургия, в която взехме участие всички клирици на епархията, много богомолен народ, който прие св.Причастие, и най- вече православните младежи от епархията, които огласиха св. Богослужба със своите ангелски гласове и красиво духовно пение и химнословие на Бога.

Колко радостни и братски преоткрити бяхме всички, които се сподобихме с Тялото и Кръвта Господни, осладени от изпълнен епархийски дълг, който дълг носим всички в сърцата си заедно с нашия епархийски архиерей Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, за което на края на св. Божествена литургия ведно изпяхме “Многая лета”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...