Патриарх Алексий ІІ поддържа продължаването на преговорите между СПЦ и МПЦ



Източници: Официален сайт на МПЦ; Официален сайт на РПЦ

При посещението на председателя на Сърбия и Черна гора Борис Тадич в Русия и при срещата му с руския патриарх на 15 ноември, за която “Православие България” писа, Негово светейшество Алексий ІІ между другото е заявил:

“Продължава да ни безпокои църковното положение в Република Македония. Вече почти 40 години разделението продължава. А през последната година противопоставянето се изостри още повече. Създаде се паралелна църковна структура, но това не помага разколът да се излекува. Последваха действия от македонска страна, вече повече от три месеца владика Йоан е в затвора. Във връзка с това се обърнахме към президента на Република Македония Бранко Цървенковски, с молба владиката да бъде освободен. Но сега се води нов съдебен процес, повдигнати са нови обвинения.  

Всичко това помрачава отношенията между двата православни народа, отслабва Православието на Балканите и по целия свят. Ако народът на цяла страна, макар и неголяма, е отлъчен от общение във вярата със своите братя и сестри – това е голяма загуба за Православната църква.

Затова ние, въпреки всички усложнения, смятаме за необходимо продължаването на преговорите на Сръбската православна църква с йерархията на Православната църква в Македония. Македонската страна нееднократно ни е молила да окажем помощ в този процес. От наша страна такава готовност съществува.

Понастоящем Московската патриаршия успешно води процес на преговори и сближаване с Руската задгранична църква, с която бяхме разделени в продължение на повече от седем десетилетия. През май в САЩ ще се състои Общозадграничен събор. Ние знаем, че на него е поканен Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий. Владиката ще се представи там с доклад. Приветстваме неговото участие, знаем, че той ще даде на нашите задгранични братя добър и правилен съвет. Мислим, че и ние имаме положителен опит, който би могъл да бъде полезен в уреждането на сръбско-македонския диалог”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...