Поздравително писмо на архиепископ Христодулос до патриарх Максим за ЕСИзточник: Пресцентър на Е.Ц.

Поздравително писмо до Негово Светейшество българския патриарх г-н Максим за присъединяването на България към Европейския Съюз. 20.12.2006, прот. № 5391

Ваше Светейшество, митрополите на София и патриарше на цяла България, твърде възлюбени в Христа Бога, мили брате, съслужнико на наше смирение г-н Максиме, прегръщаме с братска целувка в най-мили чувства Ваше Светейшество.

Навечерието на новата 2007 г. е важен момент за Българската държава, за приятелския и братски български народ, в който приключва процесът по приемането на България в семейството на Европейския Съюз и по този начин се осъществява мечтата и желанието за едно ново начало на напредък и развитие на българския народ в сътрудничество с държавите от Европейския Съюз.

За нас, православните християни, влизането в Европейския Съюз и на други православни европейски държави, каквато е България, има особено значение, тъй като се засилва гласът на Православието в Съюза, за да могат съвместно да бъдат посрещани различните проблеми и особено онези, свързани с отрицателните последствия за съвременния човек и за народите по земята от глобализацията и т.нар. Нова Ера, които не се ограничават единствено до икономически претенции, но действат като сила, която заличава културните отлики и местни традиции, стремейки се да постигне в крайна сметка изчезването на всяка етническа и религиозна идентичност.

Така че, изразявайки нашите най-искрени и сърдечни поздравителни благопожелания за това радостно събитие, се надяваме на доброто сътрудничество между нашите Църкви в борбата за отстояване на християнските принципи, върху които е основана и изградена европейската мисъл и структурата на обществения живот в Европа. Надяваме се и на съвместна работа по съхраняването на традициите на нашите народи, особено на нашето Православие в рамките на Европейския Съюз.

За тази цел предоставяме на Ваше разположение бюрото на представителството на Еладската Църква в Брюксел за Ваше улеснение при сътрудничеството Ви с отговорните служители на Управителния център на Европейския Съюз. Освен това, като сърдечно Ви пожелаваме, щото влизането на Вашата страна в Европейския Съюз да удовлетвори очакванията на братския и твърде възлюбен български народ за напредък и благоденствие, прегръщаме Ваше Светейшество с братска любов в Господа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...