Поклонници в Лурд празнуват Новата година в „Божията дискотека”



Източник: Cyberpresse.ca

В смесица от ревност и веселие, поклонници в Лурд, Франция, са отпразнували идването на новата 2007 година в „Божията дискотека”. Концертът е бил подготвен, за да преживеят вярващите едно „по-различно посрещане на празника”.

Почти хиляда души, сред които множество млади хора, са присъствали на нощното празненство, наречено още „3 D” (Discothèque de Dieu – Божия дискотека) и са пели в хор песните на поп-рок групата „Ексо”, създадена през 1991 година от двойка американски мисионери.

Ексо на гръцки означава извън стените. По този начин искаме да изкараме вярата в Бога извън обичайните стени на Църквата”, – е обяснил Жак, мениджър на групата.

В продължение на три часа в „Зона Света Бернадет”, на чиято фасада са били прожектирани светлини, напомнящи атмосферата в дискотека, монаси и поклонници са съпровождали песнопенията с жестове на радост. Сред тях е била и 87-годишна монахиня от общността „Непорочна Мария”, чийто входен билет й е бил даден от игуменката на нейния манастир.

„Събитието беше истински успех”, – е изразила своето задоволство Катрин Албрех, член на екипа, подготвил проявата, чийто организатор е епископията в Тарб-Лурд. „Искахме да предложим едно по-различно посрещане на Новата година, въпреки че нощта на свети Силвестър (римски папа, празнуван от католиците на 31 декември, а от православните на 2 януари – бел. прев.) няма особено религиозно значение”, – е подчертала тя.

След концерта е била отслужена меса в пещерата Масабиел, където според Римокатолическата църква местна девойка на име Бернадет Субиру е имала видение на Светата Дева преди близо 150 години. Лурд, най-значимият поклоннически обект във Франция, посреща всяка година около шест милиона поклонници от целия свят. (Агенция Франс Прес)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...