Поклонници от Бостън посрещнати от Вселенския патриарх


Източник: The Pilot

Поклонници католици и православни от Бостън, САЩ, пропътуваха разстоянието от сърцето на Западната църква до сърцето на Източната църква, като пристигнаха в Истанбул – някогашния Константинопол – на 20 септември.

Групата от близо 100 поклонника потегли от Бостън на 16 септември на десетдневно икуменическо поклонническо пътуване, водена от кардинал Шон О’Мали и гръцкия православен митрополит Методий (Вселенска патриаршия). По време на трите дена, прекарани в Рим, поклонниците посетиха не само базиликата “Св. Петър” и Ватикана, но също и базиликите “Санта Мария Маджоре” и “Св. Павел извън стените”, където имаха възможност да целунат св. вериги на ап. Павел. Преди да отпътуват от Рим, поклонниците присъстваха на генералната аудиенция на папата в сряда във Ватикана, на която той поздрави кардинал О’Мали и митрополит Методий. Те се помолиха на вечернята в църквата “Св. Теодор”, която папа Йоан Павел ІІ отстъпи на православните гърци в Рим.

След пристигането си в Истанбул поклонниците посетиха места от голямо значение за православната вяра, сред които “Света София”, някогашния катедрален храм на Източната църква, и църквата на Константинополската патриаршия, където групата участва във Великото повечерие заедно с Вселенския патриарх Вартоломей І на 22 септември.

В края на вечерната служба кардинал О’Мали и митрополит Методий отправиха своите поздрави и обръщения към патриарха.

В своето слово кардинал О’Мали цитира примера на близките отношения между бостънската католическа и православна общност и обеща да работи за постигането на християнско единство.

“За мен е удоволствие да бъда тук с моя уважаван брат, Негово Високопреосвещенство митрополит Методий Бостънски, за да заявим с това поклонническо пътуване осъществяването на едни по-дълбоки отношения между сестрите-църкви в Бостън”, започна кардинал О’Мали.

Кардиналът изброи случаи, в които Ватиканът и Православната църква са работили заедно в последно време.

“Ние в Бостън също сме си разменили много изрази на любов и солидарност”, продължи той, като подчерта, че неговото приятелство с митрополит Методий е един пример за тази солидарност.

“Диалогът трябва да бъде в контекста на такива отношения, за да бъде плодотворен”, продължи той.

В заключение кардинал О’Мали обеща “ревностно да правя всичко, което мога, с Божия помощ, за да ускоря пълното физическо единство, възстановяването на безценното общение между църквите на Изтока и Запада за разпространяване на царството и славата на Пресветата Троица”.

Митрополит Методий изрази единодушие с кардинал О’Мали, като добави, че се надява “нашето поклонение да бъде предвестник на много други поклонения – от Съединените щати и целия свят – до Рим и Константинопол, та нашите братя, православни, както и римокатолици, да идват, за да се молят”.

Митрополитът се помоли също така всички християни “да видят, че [Божията] воля е един ден да бъдем всички едно”.

Обръщайки се към Вселенския патриарх, митрополит Методий призова също за повторното отваряне на православната семинария на турския остров Хейбели, обикновено наричан с гръцкото му име Халки.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...