Почина атинският архиепископ ХристодулGreek.ru

Днес в 5 часа и 15 минути сутринта Гръцката православна църква и всички вярващи понесоха тежка загуба – на 69-годишна възраст се упокои архиепископът на Атина и на цяла Гърция Христодул.

След два часа тялото на главата на гръцката църква бе донесено в болницата „Лайко” за установяване на причините за смъртта. След завършването на необходимите процедури тялото на покойния архиепископ ще бъде пренесено в параклиса на катедралния атински храм на ул. „Митрополеос”, където ще остане за тридневно поклонение. Архиепископът ще бъде погребан в центъра на първото атинско гробище с всички почести, полагащи се на висша държавна личност.

През юни миналата година на архиепископ Христодул бе поставена диагноза – рак на черния дроб, през есента беше намерен орган от донор и в онкологичната клиника на Маями беше подготвена операция по трансплантация на черен дроб. Но за съжаление в организма на архиепископ Христодул бяха открити метастази и операцията се обезсмисли.

Архиепископът се завърна в родината си и прекара последните месеци от живота си в дома си в тихия, спокоен район на Атина Нео Психико. До последния момент той твърдо се бореше с болестта и, доколко му позволяваха силите на организма, водеше интензивен живот, приемаше политици и църковни деятели от целия православен свят.

В 14 часа се събира извънредно заседание на Светия Синод на Гръцката православна църква под председателството на митрополита на Карастия Серафим. Старшите по звание митрополити на Лангада и Килкис не могат да присъстват на синодалното събрание поради болест.

Процедурата по избор на нов архиепископ трябва да отнеме не повече от 20 дена.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. prezvytera каза:

  Упокой, Господи, твоя верен раб Христодул!
  Наистина, достоен човек!

 2. Дон Кихот каза:

  Бог да го прости! Беше ярка личност – експанзивен, интелигентен и националистически настроен. Когато писах в този форум, че ще умре, всички ме оплюха, че съм бил черногледец.
  .
  В текста на съобщението се говори за „тридневно опело“. Такова нещо не съществува. Да не би да е „тридневно поклонение“?

  ––

  http://pavel.bloghub.org/

 3. prezvytera каза:

  Пише „пройдет трехдневное отпевание“. И на мени не ми се струва много смислено, ама… Какво предлагате, отец?

 4. Дон Кихот каза:

  Руският автор не е много грамотен. Във всички случаи трябва да стои „поклонение“. Пред ковчега му в архиепископията ще дойдат да се поклонят стотици хиляди хора от Гърция и чужбина.
  .
  УМРЯЛ Е ВОДАЧЪТ НА МОРМОНСКАТА СЕКТА. – http://pavel.bloghub.org/

 5. hoho каза:

  Тялото на покойния църковен глава е било пренесено в 7.30 ч. в болницата „Лаико носокомио” (в превод: Народна болница), където съдебен лекар ще направи необходимото, за да може то да издържи до погребението в сряда. Предстои след това да бъде пренесено в катедралния храм на Атина за тридневно всенародно поклонение.

 6. ieromonah Ioan каза:

  Бого да прости душата на този страдалец!
  .
  .
  .
  ВИЖТЕ БРАТЯ КАКЪВ РЕЗИЛ СТАВА В БЪЛГАРИЯ И АКО СЕ НЕ ЛЪЖА В ЕПАРХИЯТА НА ПАТРИАРХА
  http://netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1153032

 7. Stilian каза:

  Бог да го прости и упокои. Вечна и блаженна да бъде паметта му

 8. Encho каза:

  Бог да прости блажения Архиепископ Христодул!

 9. korki каза:

  И за мен архиепископ Христодул е личност.Бог да го прости и упокои.

 10. Milka каза:

  Бог да прости архиепископ Христодул и да го поазнае в Царството Си!