Почина атинският архиепископ Христодул



Greek.ru

Днес в 5 часа и 15 минути сутринта Гръцката православна църква и всички вярващи понесоха тежка загуба – на 69-годишна възраст се упокои архиепископът на Атина и на цяла Гърция Христодул.

След два часа тялото на главата на гръцката църква бе донесено в болницата „Лайко” за установяване на причините за смъртта. След завършването на необходимите процедури тялото на покойния архиепископ ще бъде пренесено в параклиса на катедралния атински храм на ул. „Митрополеос”, където ще остане за тридневно поклонение. Архиепископът ще бъде погребан в центъра на първото атинско гробище с всички почести, полагащи се на висша държавна личност.

През юни миналата година на архиепископ Христодул бе поставена диагноза – рак на черния дроб, през есента беше намерен орган от донор и в онкологичната клиника на Маями беше подготвена операция по трансплантация на черен дроб. Но за съжаление в организма на архиепископ Христодул бяха открити метастази и операцията се обезсмисли.

Архиепископът се завърна в родината си и прекара последните месеци от живота си в дома си в тихия, спокоен район на Атина Нео Психико. До последния момент той твърдо се бореше с болестта и, доколко му позволяваха силите на организма, водеше интензивен живот, приемаше политици и църковни деятели от целия православен свят.

В 14 часа се събира извънредно заседание на Светия Синод на Гръцката православна църква под председателството на митрополита на Карастия Серафим. Старшите по звание митрополити на Лангада и Килкис не могат да присъстват на синодалното събрание поради болест.

Процедурата по избор на нов архиепископ трябва да отнеме не повече от 20 дена.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...