В Аахен, Германия, е изложена за поклонение дреха на Божията Майка и още много светини



Източник: Православие.ru

Хиляди християнски поклонници – православни и католици от всички страни на Европа са се отправили към град Аахен, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тук, веднъж на седем години се излагат безценни светини, донесени от Светата Земя още през 799 година, през времето на император Карл Велики.

Благодарение на тези реликви, Аахен е станал едно от най-важните места за поклонение в Западна Европа. На всеки седем години, такава е традицията, християните имат възможност да се поклонят на големи християнски светини.

Тук се съхраняват: дреха на Пресвета Богородица, с която Светата Дева е била в нощта на Рождество, пелените на Богомладенеца Иисус Христос, окървавеното платно, с което Синът Човешки е бил препасан по време на Своите кръстни страдания, както и платът, в който е била завита главата на Господния Предтеча и Кръстител Иоан. За тези светини разказва католическият епископ, доктор Клаус Хемерле, цитиран от Седмица.ru.

Светините, донесени в Аахен от Йерусалим и Константинопол във времето между 798 – 799 година, се намират в богато украсен с драгоценни камъни реликварий на Пресвета Богородица, подарен от император Фридрих II.

До 800 година светините са пребивавали в друг реликварий и не са били излагани за поклонение.

Многото Германски императори, короновани в Аахен, съумели да измолят светините да бъдат излагани, за да могат те и вярващите, дошли специално заради тях, да им се покланят. Реликварият на Пресвета Богородица се намира в специален параклис, построен във византийско – равенски стил, вписващ се в дворцовия комплекс на Карл Велики, който днес не е запазен.
Другите светини, съхранявани в германския град – коженият пояс на Господ Иисус Христос, тъканият пояс на Божията Майка, парчета от въжето, с което Господ е бил привързан на стълба за бичуване – се намират в околностите на Аахен, в градчето Корнелимюнстер, където е манастирската църква на свети Корнилий, принадлежала през IХ век на бенедиктинския орден.

Тържествата в Аахен и Корнелимюнстер тази година ще продължат 10 дни и ще бъдат закрити на 10 юни. А дотогава – западният германски град Аахен, любим още за Карл Велики, ще бъде притегателен център за християнските поклонници от всички краища на света.

Превод от руски: Дария Захариева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...