Асоциация на преподавателите по религия и богословие в Източна и Централна Европа




Източник: Благовест Инфо

На състоялата се преди няколко дни (от 5 до 7 октомври 2005 г.) в Санкт Петербург международна конференция на тема Социалната етика в богословското и религиозно образование е било прието решение за учредяване на Асоциация на преподавателите по религия и богословие в Източна и Централна Европа (АПРИБ). Асоциацията ще бъде призвана да стане международна обществена организация, обединяваща, въз основа на професионалните им интереси, богослови, учени и педагози, заети в сферата на богословското и религиозното (конфесионално и светско) образование.

В конференцията са взели участие преподаватели по религия и богословие в държавни и частни светски висши учебни заведения, конфесионални учебни заведения (православни, католически и протестантски семинари, академии и университети) от Русия, Белорусия, Украйна, Латвия, Литва и България.

Участниците са изразили съгласие с концепцията на Руската православна църква, според която е недопустимо „съзнателното натрапване на учащите се на антирелигиозни и антихристиянски идеи, монополът на материалистическия възглед за света” (14.3).  Целта на новоучредената асоциация ще бъде да съдейства за развитието на системата на богословското и религиозното образование в посткомунистическите общества.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...