Сръбският патриарх се опитва да спре разрушаването на единствения православен храм в Прищина



Източник: Сръбска православна църква

Негово светейшество сръбският патриарх Павле е изпратил писмо до Серен Йенсен Петерсен, специален представител на Генералния секретар на ООН за Косово и Метохия, в което моли да се попречи на намерението на временните органи в Косово и Метохия да разрушат или да "променят предназначението” на прищинския храм ”Христос Спасител”.

Това е единственият останал православен храм в Прищина, който от юли 1999 година, когато е направен опит за разрушаването му с мини, е постоянно на прицел от страна на екстремно настроените косовски албанци, включително и на техните представители във временните институции.

В момента, в рамките на предстоящи промени на градоустройствения план, общинският съвет в Прищина разглежда предложения за "легитимна” промяна на предназначението на Божия храм. Органите на общинския съвет трябва да решат дали от църквата да направят нощен клуб, музей, ателие, или да я оставят да изпълнява досегашните си функции.

В своето писмо сръбският патриарх изразява надеждата си, че целият християнски и цивилизован свят ще чуе апелите на Сръбската православна църква да бъдат защитени нейните светини в Косово и Метохия. От 1999 година, когато Косово и Метохия са поставени под протектората на УНМИК и КФОР, до основи са разрушени и осквернени 150 православни църкви и манастири. Със съдействието на ЮНЕСКО е започнал процес на обновяване на няколко от унищожените храмове.

За опасностите, които застрашават Храма на Христос Спасител в Прищина, Светият Синод на СПЦ е известил и висшите представители на държавната общност Сърбия и Черна гора, Република Сърбия, както и важни международни организации.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...