Православният институт в Париж подписва договори за сътрудничество с румънски богословски факултети



Източник: Институт „Свети Сергий”

Деканът на Православния богословски институт „Свети Сергий” в Париж архимандрит Йов (Геча) и преподавателят Стафан Мунтеану са посетили Румъния от 20 до 26 май тази година и са се срещнали с ръководствата на православните богословски факултети в университетите в Клуж-Напока, Алба Юлия и Яш. Целта на посещението е била укрепването на сътрудничеството между парижкия институт и румънските факултети.

След срещата си с митрополита на Клуж Вартоломей, с президента и ректора на университета, представителите на „Свети Сергий” са подписали споразумение за сътрудничество с тамошния богословски факултет. Договорът определя рамките на обмена на информация, документация и научни публикации, подобряването на изследователските и образователните програми, обмена на обучаващи се в магистърска и докторска степен, на преподаватели и персонал, разработването на съвместни докторски програми, участието в общи научни и международни проекти, организирането на работни срещи, семинари и курсове по православно богословие. Архимандрит Йов е изнесъл лекция за византийските богослужебни устави.

В Алба Юлия френските преподаватели са били приети от архиепископ Андрей, декан на местния богословски факултет, с кого също са подписали сходно споразумение. Впрочем, подобно сътрудничество между двете богословски институции вече е било учредявано преди години и мнозина преподаватели от „Свети Сергий” са посетили поменатия факултет и са изнесли лекции.

Работното посещение на архимандрит Йов и доктор Мунтеану е завършило в Православния богословски факултет на университета в Яш и семинарията в Нямц. Тук също са били обсъдени различни проекти за бъдещо сътрудничество. Гостите са посетили също някои манастири и са дали интервюта за румънски радиостанции, в които са разказали за историята и утвърждаването на Православния богословски институт „Свети Сергий”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...