Рождественско послание на Негово Блаженство митрополит Герман


Източник: Orthodox Church in America

Христос се роди! Славете Го!

До досточтимите пастири, монаси и верни на Православната църква в Америка

Веселете се праведни, радвайте се небеса, заиграйте планини, Христос се роди, като херувимите Девата носи в скута си въплътения Бог Слово, пастири славят новородения Младенец, влъхви принасят дарове на Владиката, Ангели пеят, казвайки: Непостижими Господи, слава на Тебе!

 (утреня на Рождество Христово)

Възлюбени в Христа братя и сестри,

Красивите църковни песнопения, с които прославяме рождеството на нашия Спасител Иисус Христос, са изпълнени с едно чувство: чувство на радост.

Те възвестяват радостта на цялото творение от въплъщението на неговия Творец. Те ни приканват да се радваме с ангелските чинове, прославяйки Словото, станало плът и живеещо между нас. Те ни призовават да отхвърлим грижите и безпокойствата, тревогите и скърбите на този свят в очакване на новия живот, даруван ни от нашия Спасител – живот, който, макар и отвъд всяко разбиране, вече ни е разкрит и вече сме изпитали в живота на Неговото Тяло, Църквата.

Епохата, в която живеем, показва слабо разбиране за тайнството, отслабена способност да се радваме на онова, което не е понятно за разума. Затънали в глобални противоречия, политическа и финансова нестабилност и непрестанно вълнуване за всичко: от ролята на семейството до излизането в пенсия, ние често не намираме време да помислим за нещата, които не са от този свят. Мечтата за “добър живот” ни се изплъзва. Заплахата на тероризма ни смразява. Но ако не намираме в Божието творение на какво да се наслаждаваме и радваме, как бихме могли да намерим радост в едно тайнство отвъд всяко разбиране, тайнство, което ни води към Царството, в което всичко ще намери своята завършеност, съвършенство и пълнота?

Наистина рождението на нашия Спасител е обвито във велика тайна. Девата ражда, оставайки дева. Бог приема нашата човешка природа, оставайки предвечен. Царят на всичко царува от пещера, а не от разкошен палат. Яслите се превръщат в Негов престол, простите овчари – в Негова свита. Ангелите са Негови пратеници, силните на света – Негови врагове. Месията идва у Своите Си, които въпреки вековете очакване, не Го разпознават като Живото Слово, Което радостно ни е открито от написаното слово.

Отвъд външността, отвъд неспособността на света да проумее това тайнство се намира една радостна реалност, която е отвъд всяко разбиране и земна мъдрост. Любовта, която Бог ни предлага чрез въплъщението на Своя Син превъзхожда всяко разбиране и все пак тя е истинска, свободно предложена като дар за всички, които я приемат, споделят и й се наслаждават. Единствено чрез очите на вярата ние откриваме онова, което е отвъд всяко разбиране и се радваме в реалността на Божията любов към нас, които сме грешни.

С огромна радост ви поздравявам с този славен и сияен празник. Нека разбирането на въплъщението да ни обнови и ободри сега, в идещата нова година и във всеки момент от нашия живот.

С любов в Новородения Спасител,

† Герман
Архиепископ Вашингтонски и Нюйоркски
Митрополит на цяла Америка и Канада

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...