Почина бившият предстоятел на Кипърската православна църква


cna.org.cy

Архиепископ Хризостом І, бившият предстоятел на Кипърската православна църква, почина в събота на 80-годишна възраст.

Опелото ще бъде извършено от 13.00 ч. в катедралния храм “Агиос Йоанис” в Никозия от настоящия предстоятел на Кипърската църква Архиепископ Хризостом ІІ.

Архиепископ Хризостом ІІ изрази дълбоката си скръб за смъртта на своя предшественик, като отбеляза, че той е бил човек с дълбока духовност, който е дал много на острова в трудни времена и когото историята ще помни.

Архиепископ Хризостом І беше болен през последните години и възпрепятстван да изпълнява задълженията си като предстоятел на Църквата.

Миналата година в Швейцария бе свикано заседание на разширения състав на Светия Синод, председателствано от Вселенския патриарх Вартоломей, което реши да оваканти почетно длъжността Архиепископ на Кипърската православна църква.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...