Почина сръбският академик Владета ЙеротичРано тази сутрин в Белград на 94-годишна възраст в Господа се е преставил големият сръбски психиатър и християнски автор Владета Йеротич.

Академик Владета Йеротич е роден през 1924 г. в Белград, където завършва Медицинския факултет. Специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, а по-късно учи богословие. От 1997 г. той е ръководител на новооснования с благословението на Негово Светейшество патриарх Павле Пастирски консултативен център в Белград, където работи с екип от богослови, психолози, педагози, социални работници и други специалисти по проблемите на пастирската психология и медицина. Той е и дългогодишен преподавател в Православния богословски факултет на Белградския университет. Автор е на 31 книги, както и на многобройни студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.

Любим автор на българските читатели със заглавията от издателство „Омофор“ „Завръщане към отците“, „Християнството и психологическите проблеми на човека“, „120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практика“, „Психологическото и религиозното битие на човека“ и др. Последната негова книга, която съвсем скоро излезе на български език, носи емблематичното заглавие „Остават само делата на любовта“.

Той бе голям приятел на България и неколкократно е гостувал на българската публика. Последното му идване в София бе през 2014 г. по повод представянето на книгата му „„Християнството и психологическите проблеми на човека“, когато се отбеляза и неговата 90-годишнина. На лекцията в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ сръбският психиатър впечатли българската публика с вдъхновеното си слово и с неизчерпаемата си енергия.

Бог да го прости и да го приеме в царството Си!

В памет на акад. Владета Йеротич ви припомняме едно негово интервю за българската публика и отзвук от неговите гостувания в Богословския факултет в София по покана на издателство „Омофор“:

Естественият човек и зародишът на свръхестественото

Академик Владета Йеротич: „Трудно е да кажем какво е болестно, защото сме забравили какво е здраво“

Сръбският академик проф. Владета Йеротич изнесе лекция в Богословския факултет на СУ

Акад. проф. Владета Йеротич: „Не се плашете от кризата! Тя е шанс за промяна!“

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...