Великият имам на Египет подкрепи призива на архиепископ Хризостом


Източник: Cyprus News Agency

Най-старшият мюсюлмански духовник на Египет заяви, че ще подкрепи духовния водач на християните в Кипър за запазване на църквите в районите на Кипърската република, окупирани от Турция през 1974 г. Великият имам на Египет Мохамед Сайед Тантауи обеща на архиепископ Хризостом ІІ, че ще подкрепи призива на предстоятеля на Православната църква в Кипър да се помогне за предотвратяване на по-нататъшното разрушаване на религиозните обекти в окупираните от Турция райони.

Според говорителя на архиепископ Хризостом Андреас Димитриу обещанието е дадено на среща в Кайро между двамата, по време на която архиепископът е очертал ситуацията на острова, като е казал, че той остава разделен от турската инвазия през 1974 г. насам, и е засегнал опитите за получаване на признаване на незаконния турско-кипърски режим в окупиран Кипър.

Архиепископът е осведомил Великия имам, че повече от 500 църкви в окупиран Кипър се нуждаят спешно от възстановяване, защото в противен случай ще се срутят, и е потърсил подкрепа от него за предотвратяване на това разрушение.

По време на едночасовата среща архиепископ Хризостом е обяснил, че Кипърската църква винаги е зачитала мюсюлманските богослужебни места на острова. Великият имам е казал, че ще работи за мира и любовта в Кипър и е обещал да предаде загрижеността на архиепископа на всички и да подкрепи неговия призив с всички сили.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...