Православни с увреден слух от Кишинев ще имат собствена църква


Източник: Romanian Global News

Православните християни със слухови и говорни увреждания, които живеят в Кишинев, ще имат възможност да посещават службите при храм “Св. Василий Велики”.

Епитропът Виорел Кожокару заявил пред BASA-press, че за съжаление, поради ограничените си възможности, хората с увреждания знаят много малко за Бог. В тази връзка Асоциацията на глухите организирала няколко служби за хората с увредени слух и говор, но станало ясно, че липсва място, специално адаптирано за техните нужди.

Идеята за построяване на такъв храм се подкрепя от Бесарабската Митрополия. За да може да общува по-добре с енориашите, епитропът преминал серия от курсове по жестомимичен език, финансирани от Румънската патриаршия.

Църквата за глухонеми ще бъде като всяка православна църква. До построяването на храма службите ще се провеждат в Асоциацията или във всяка една от църквите на Бесарабската Митрополия. Според данните, предоставени от Асоциацията на глухите, в Кишинев живеят приблизително 1500 души с увреждания на слуха и говора.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...