Главите на християнските общности в Йерусалим се обединиха в призив за мир



Патриарсите и главите на християнските общности в Йерусалим, в това число англиканският архиепископ в Йерусалим, архиепископ Хосам Наум, излязоха с изявление, призоваващо за мир и справедливост на фона на разгръщащото се насилие.

Пълното им изявление е представено по-долу.

„Светите земи, място, свещено за милиони хора по света, в момента е потопено в насилие и страдание поради продължителния политически конфликт и тъжната липса на справедливост и зачитане на човешките права. Ние, патриарсите и ръководителите на църквите в Йерусалим, отново и отново сме призовавали за зачитането на историческото и правно статукво на светините. В тези трудни времена ние се събираме, за да издигнем гласове в единство, отразявайки божественото послание за мир и любов към цялото човечество.

Като пазители на християнската вяра, дълбоко вкоренена в Светите земи, ние сме солидарни с хората от този регион, които понасят опустошителните последици от продължаващите борби. Нашата вяра, която се основава на учението на Иисус Христос, ни кара да се застъпваме за прекратяване на всички насилствени и военни дейности, които нанасят вреда както на палестинските, така и на израелските цивилни.

Категорично осъждаме всякакви действия, насочени срещу цивилни, независимо от тяхната националност, етническа принадлежност или вяра. Такива действия противоречат на основните принципи на човечеството и на посланията на Христос, който ни умолява да обичаме ближния си като себе си. (Марк 12:31).

Нашата гореща надежда и молитва е всички участващи страни да се вслушат в този призив за незабавно прекратяване на насилието. Умоляваме политическите лидери и властите да участват в искрен диалог, търсейки трайни решения, които насърчават справедливостта, мира и помирението за хората на тази земя, които са под тежестта на конфликта твърде дълго.

В качеството си на духовни водачи ние протягаме ръцете си към всички онези, които страдат, и се молим Всемогъщият да даде утеха на страдащите, сила на уморените и мъдрост на онези, които са на власт.

Ние призоваваме международната общност да удвои усилията си в посредничество за справедлив и траен мир в Светите земи, основан на равни права за всички и на международно правосъдие.

Нека си спомним думите на апостол Павел: „Защото Бог не е Бог на безредие, а на мир.” (1 Коринтяни 14:33). В духа на това божествено послание ние умоляваме всички да работят неуморно за прекратяване на насилието и установяване на справедлив и траен мир, който ще позволи на Светите земи да светят със светлината на надеждата, вярата и любовта за всички.

Нека благодатта на нашия Господ Исус Христос, любовта на Отца и общението на Светия Дух бъдат с всички нас през тези трудни времена.

Патриарсите и главите на църквите в Йерусалим“

Източник: www.anglicannews.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...