Християнските лидери в Йерусалим призовават за прекратяване на насилието и молят Израел да допусне хуманитарна помощ в Газа



След като още на 7 октомври всички представители на християнските конфесии в Йерусалим, включително с подкрепата на Йерусалимската патриаршия, призоваха за деескалация и спиране на насилието, на 13 октомври отново излязоха с общо становище за ситуацията в Газа. Те се обърнаха за помощ към международната общност и призоваха Израел да допусне хуманитарна помощ в Ивицата и да се откаже от намерението си за евакуация на над един милион души. Целият текст на становището в български превод може да се прочете по-долу:

 

„Бог създаде човечеството по свой образ“ (Битие 1,27)

Днес спешна комисия от патриарсите и главите на църквите в Йерусалим се събра за молитва и консултация относно тежката хуманитарна криза, която сполетя всички нас. Нашата любима Света земя се промени драматично през изминалата седмица. Свидетели сме на нов цикъл на насилие с неоправдани атаки срещу всички цивилни. Напрежението продължава да нараства и повече невинни и уязвими хора плащат крайната цена, както ясно показва драматичното ниво на смърт и разрушения в Газа.

Заповедта за евакуация на север от Газа и 1,1 милиона души, включително всички членове на нашите християнски общности там, да се преместят на юг в рамките на 24 часа, само ще задълбочи вече катастрофалната хуманитарна катастрофа. Цялото население на Газа е лишено от електричество, вода, горива, храна и лекарства. Според източници от ООН 423 000 души вече са били разселени поради унищожаването на домовете им. Много цивилни в Газа ни казаха, че няма реалистични начини, по които да могат да се евакуират на безопасно място във всяка посока.

Ние призоваваме държавата Израел, с подкрепата на международната общност, да позволи на хуманитарни доставки да влязат в Газа, така че хилядите невинни цивилни да могат да получат медицинско лечение и основни доставки. Нещо повече, ние призоваваме всички страни да деескалират тази война, за да спасят невинни животи, докато все още служат на каузата на справедливостта.

И накрая, в подкрепа на всички онези, които са пострадали в тази война и на семействата, разтърсени от насилието, ние призоваваме хората от нашите конгрегации и всички хора с добра воля по целия свят да отбележат Ден на молитва и пост във вторник, октомври 17-ти.

Има още време да спрем омразата.

Патриарсите и главите на църквите в Йерусалим

 

Източник: Наследство.БГ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...