Иерусалим призовава за мир от Ватикана



Ето че от пет дни Израел е във война с терористичната организация ХАМАС. И това със сигурност няма да е шестдевна война. Междувременно отношенията между християнските църкви продължават извън темата на този нов конфликт. Религиозните лидери изглеждат  по-загрижени за ситуацията с православната общност в Евразия.

В деня на терористичната атака срещу Израел делегация на Московската патриаршия замина от Москва за Близкия изток. Духовниците не са отменили посещението си във връзка с изострянето на обстановката.

„На 7 октомври 2023 г., с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, Волоколамският митрополит Антоний, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, пристигна на кратко работно посещение в Светите земи. В пътуването участва и съветникът на Негово Светейшество протойерей Николай Балашов. Митрополит Антоний предаде поздравите и добрите пожелания от патриарх Кирил на предстоятеля на Йерусалимската църква, като го увери в молитвите на Негово Светейшество за мира в Йерусалим в дните на трудни изпитания от разгорелия се военен конфликт. По време на разговора бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, включително свързани с различни инициативи и проекти на Йерусалимската православна църква“, съобщава официалният сайт на Руската православна църква.

Още в края на септември Йерусалимският патриарх Теофил III е предложил план за урегулиране на конфликта между Русия и Украйна. Той е споделил идеите си преди всичко с папа Франциск – по време на посещението си във Ватикана. Патриархът е подчертал необходимостта от помирение на православните църкви на двете страни. „Иерусалимската патриаршия, като майка на всички църкви, е дълбоко загрижена за състоянието на православните църкви по света. Продължаващият конфликт между Русия и Украйна и потенциалният разкол в Православната църква засягат не само православните християни, но и целия християнски свят и хората с добра воля“, е казал патриарх Теофил, цитиран от официалния сайт на Иерусалимската патриаршия. Религиозният лидер добавил, че е готов да действа като посредник в преговорния процес.

Преди това папа Франциск неведнъж е предлагал помощта си като преговарящ, твърдейки, че има собствено разбиране за уреждането на спора. Но страните на конфликта не са приели предложението му. След като през август папата в онлайн обръщение  към руски католици нарече Русия „велика“, съветникът на ръководител на кабинета на президента на Украйна, Михаил Подоляк, заявил, че „изключва посредничеството на Ватикана“, поради „проруската позиция на папата.

В крайна сметка  Светият престол реши да изслуша  предложенията на всички страни, които по различно време са изразявали мироопазващи идеи. Пратеникът на папата, кардинал Матео Зупи, е пътувал до Украйна, Русия, САЩ и Китай през последните шест месеца, където е общувал както с правителствени служители, така и с лидери на религиозни организации.

Руската православна църква е подкрепила инициативата на Йерусалимския патриарх. „Руската православна църква приветства всякакви посреднически усилия, насочени към развитието на диалога и бързото установяване на справедлив мир в Украйна. С още по-голямо уважение се отнасяме към подобни инициативи, идващи от патриарха на светия град Йерусалим, предстоятеля на най-древната църква, която е майка на всички християнски църкви“, е казал протойерей Николай Балашов на 2 октомври т.г. „Значението на диалога между църквите не може да бъде омаловажавано, дори ако неговото прилагане среща много трудности и главите на някои църкви предварително декларират принципен отказ да бъдат обсъждани техните решения“ –  казва Балашов, цитиран от сайта на Отдела за външноцърковни  връзки.

Трудностите  най-вероятно се отнасят до Вселенския (Константинополски) патриарх Вартоломей, който в началото на септември заяви, че няма намерение да преговаря с никоя поместна православна църква, а още по-малко да ревизира решението си да даде томос (указ за автокефалия) на Православната църква на Украйна (ПЦУ). По времето когато патриарх  Теофил е изразявал позицията си пред папата, във Ватикана е присъствал и главата на Константинополската църква. Не е известно дали патриарх Теофил е споделил своето виждане за ситуацията с патриарх Вартоломей.

В гръцките медии предложението на Йерусалим вече беше наречено опит за „отработване  на фиаското от Аман“. Да припомним, че през февруари 2020 г. в столицата на Йордания Аман по инициатива на патриарх Теофил ІІІ се проведе междуправославна среща, на която беше обсъдена темата за разкола в православния свят, свързан със създаването на ПЦУ. На срещата присъстваха 6 от 15 съществуващи в момента църкви: патриарх Теофил III, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, тогавашният предстоятел на Сръбската православна църква, патриарх Ириней, главата на Църквата на Чехия и Словакия митрополит Ростислав, както и делегации на Румънската и Полската църкви.

Разсъждавайки върху темата за автокефалията, участниците в срещата се съгласиха, че „въпросите от общоправославно значение, включително предоставянето на автокефалия на определени църкви, трябва да се решават в духа на всеправославния диалог и единство и на основата на всеправославния консенсус. „По отношение на настоящата църковна ситуация в Украйна, участниците също признаха, че всеправославният диалог е необходим за изцеление и помирение“, се казваше още в общия текст.

Въпреки факта, че Руската православна църква високо оцени резултатите от срещата в Аман, някои експерти смятат, че Москва отново е „загубила“ от Константинопол по темата за ПЦУ. „Цялата идея тогава беше срещата да се представи като инициатива на патриарх Теофил, което предизвика остра реакция в Православната църква, тъй като отговорността за свикването на подобен събор е на Вселенския патриарх“, твърдят сега гръцките медии.

Днес ситуацията се влоши поради факта, че Украинската православна църква (УПЦ) обяви своята независимост от Московската патриаршия през май 2022 г. Сега Руската православна църква и УПЦ не могат да разделят епархиите, разположени в новите територии на Русия. Московската патриаршия ги привежда на свое пряко подчинение, Украинската църква не е съгласна с това. Освен всичко друго, УПЦ сега изпитва трудности с властите на страната. Говори се, че във Върховната Рада е имало предложения да се обърнат към патриарх Вартоломей за нов томос, издаден на обща структура – след хипотетично, а може би и принудително сливане на УПЦ и ПЦУ. Миналото лято част от украинското духовенство предложи на главата на УПЦ, митрополит Онуфрий (Березовски), да възстанови общуването с Константинополската църква.

Как патриарх Теофил ІІІ възнамерява да преодолее разделението между Московската патриаршия и УПЦ не става ясно от декларацията, която той обяви. По-рано Независимая газета предположи, че едно от решенията на настоящата ситуация може да бъде преминаването на УПЦ от юрисдикцията на Руската православна църква под омофора на патриарх Теофил ІІІ.  Въпреки това, докато патриарх Вартоломей може да не е против този ход, патриарх Кирил едва ли ще приеме подобен обрат на събитията. Вероятно именно с този въпрос е свързано сегашното „работно“ посещение на делегацията на Руската православна църква в светите земи.

Източник: Независимая газета

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...