Проведе се най-голямото литийно шествие в историята на Белград с мощите на св. Николай (Велимирович)



Повече от 100 000 православни вярващи излязоха вчера на годишното литийно шествие на празника Възнесение Господне в Белград, водено от Негово Светейшество патриарх Порфирий и множество архиереи. Според Сръбската православна църква това е най-голямото шествие в историята на столицата.

Празникът Възнесение Господне се чества като патронен празник на Белград, като тази година празникът беше още по-голям за вярващите, защото специално за случая от манастира Лелич, на 60 мили югозападно от Белград, в града бяха донесени мощите на великия сръбски духовник и богослов св. Николай (Велимирович).

След литийното шествие патриарх Порфирий отслужи панихида пред кръста в двора на църквата „Възнесение Господне“ за жертвите, загинали при нацистките бомбардировки над столицата през 1941 г., както и за всички жертви, пострадали на 3 и 4 май тази година в общините Врачар и Младеновац.

По време на молитвата започна да вали, което показва, че както природата, така и цялото Божие творение споделят болката на страдащите родители и цяла Сърбия“, се казва в съобщение на Сръбската църква.

Този празник разкрива не мрака и сянката на смъртта, а пълнотата на смисъла на човешкия живот, разкрива къде е мястото на човека, а последното му място е с Христос, Пресвета Богородица и с всички светии в Царството Божие. Затова е много важно да пазим светата вяра чиста и такава, каквато трябва да бъде във всичко, и именно това ни свидетелства свети епископ Николай, най-великият йерарх и учител на сръбския народ след свети Сава, не само по времето, когато ходеше по земята, но и след смъртта му и до днес. Неговото слово днес разсича тъмнината и осветява пътищата на нашия живот – подчерта Черногорско-Приморският митрополит Йоаникий, който съслужи с патриарх Порфирий.

Източник: Сръбска православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...