Гръцки епископ: Евангелието според Юда е „ционистки заговор”




Източник: la Croix.com

Евангелието според Юда, чийто ръкопис наскоро бе определен като датиращ от периода ІІІ-ІV век, е плод на „ционистки заговор”. „Текстът е познат на богословите като фалшив. Смятам, че става въпрос за заговор на ционисти, чиято цел е да разбунва духовете”. Това е заявил епископът на Йерисос, Атон и Ардамериу, Никодимос, по времето на дебат върху апокрифния текст на вълните на официалната църковна радиостанция в Гърция, цитиран от Агенция Франс-прес.

„Знае се, че след предателството си Юда се е самоубил. Как е възможно да е написал евангелие? Евангелията са написани след възкресението на Господа”, – е добавил епископ Никодимос, чието изявление е публикувано от пресслужбата на Светия Синод на Гръцката православна църква.

Владиката е казал още, че тази афера с евангелието е „безчестие”, проводници на което са „шепа интелектуалци”. Той е обвинил и телевизията, че в днешно време преувеличава подобни теми и ги деформира с цел да скандализира”.

Почти 2000 години след като посява раздор сред първите християни, евангелието според Юда, носещо името на Христовия ученик, предал своя Учител, изплува отново на повърхността, след като наскоро National Geographic доказа автентичността на древен манускрипт на папирус, написан на коптски диалект.

Съществуването на евангелието според Юда, чийто оригинал най-вероятно е на гръцки език, е засвидетелствано от първия епископ на Лион, свети Ириней, който към средата на ІІ век пише против него в съчинението си „Против ересите”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...