Ватикана се връща към латинския език



Всеки ден

На официалния сайт на Ватикана се появи страница на латински език, който е официален за католическата църква, съобщи Франс прес.

До момента информацията на сайта “vatican.va” беше представена на 6 съвременни езика – италиански, френски, английски, немски, испански и португалски.

Новият раздел на сайта се казва “Светият престол”. Засега той съдържа единствено основни църковни текстове, като Библията, катехизис, канонически закони, текстове от Втория ватикански събор, речи на папи. Съобщенията на пресслужбата на Ватикана, както и преди, ще бъдат пускани на италиански език, понякога дублирани на френски и английски.

Папа Бенедикт ХVІ поощрява широката употреба на латинския език. По време на своята инаугурация (церемония при встъпване във висока длъжност) през април 2005 г. понтификът се обърна към кардиналите с реч именно на латински. През юни 2007 г. Бенедикт ХVІ пусна папски указ на латински. Журналисти, които владеят този древен език, са направили опит да преведат папския указ. Чак тогава пресцентърът на Ватикана е публикувал италианската версия на указа.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...