Патриарх Алексий: Решението за Косово е взето от хора, които никога не са стъпвали там



Интерфакс

Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий заяви, че едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово ще стане стимул за сепаратистките настроения из целия свят.

"Това е антиисторическо събитие, което нарушава баланса в света и може да доведе до много трагични събития на много места по земното кълбо, където има сепаратистки настроения", заяви той в сряда в Москва, отговаряйки на въпросите на журналистите.

Патриархът напомни за думите си пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през октомври 2007 г. Тогава той заяви, че решението за независимостта на Косово се "взема от хора, които никога не са били в Косово и не знаят нищо за тази земя".

"Огромно количество православни храмове и манастири в този край, включени в списъка на ЮНЕСКО, бяха и продължават да бъдат разрушавани, въпреки че се смятат уж за "общеевропейско достояние"", каза той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...