Британският писател Пол Кингснорт прие Светото Православие в Ирландия



Известният британски писател, мислител и активист Пол Кингснорт се съчета с Христа в светото Кръщение в румънския православен манастир „Живоприемни и Живоносни източник“ в Шанънбридж, Ирландия.

Снимка: basilica.ro

„Като Западен новодошъл в Православието, пред мен се простира дълъг път на учене, но вече се чувствам като пристигнал у дома“, коментира той.

Кингснорт, който живее в графство Галуей, Ирландия, е известен със своите художествени книги (най-популярната е „Пробуждане“, за която през 2014 г. е номиниран за наградата „Букър“ – бел. пр.) и есета за околната среда, а също и като основател на екологичното движение Dark Mountain Project.

„За първи път открих Православието преди четири години, когато влязох в една малка църква в Букурещ. Това неописуемо преживяване остана в мен, но нямаше как да знам, че то ще ме отведе на пътуване, което ще ме направи член на Румънската православна църква.“

„Впоследствие чувствах радост и мир… и студ! Но най-силно усещах, че съм пристигнал там, където трябва да бъда. Приемането ми в Църквата е голяма привилегия и [румънската] общност тук в Ирландия е много гостоприемна към мен и семейството ми“, сподели писателят.

Отец Тудор Гиша, който кръщава Кингснорт, припомня на известния писател, че да бъдеш християнин изисква безкраен труд, който трябва да носи духовна радост, много по-дълбока от първоначалния ентусиазъм при откриването на Православието. На своя уебсайт Кингснорт пише, че духовните му търсения през годините са го срещнали с дзен будизма, даоизма, суфизма, традиционализма, Уика и различни други практики.

Пол Кингснорт, снимка: basilica.ro

„Винаги обаче нещо липсваше“, признава той.

„След това, през 2020 г., когато светът беше обърнат с главата надолу, и аз самият се чувствах по същия начин. Неочаквано и първоначално против волята си, се оказах силно привлечен към християнството. Това е дълга история, която може би един ден ще разкажа. Достатъчно е да спомена, че започнах годината като еклектичен екоезичник с упорита, но неясна болка в сърцето и я завърших като практикуващ християнин. Болката изчезна и бе заменена от това, което всъщност през цялото време бях търсил... През януари 2021 г. бях кръстен и приет в Източноправославната църква. Не знам накъде води пътят от тук нататък, но най-сетне знам как да го извървя.

Род Дреер, православен автор и почитател на Кингснорт, който преди време му препоръчва да прочете Планината на мълчанието на Кириакос Маркидес, пише:

„Пол е различен. Той вижда пустотата на нашата индустриална цивилизация с много по-мъдри и по-търсещи очи от Уелбек, но е съхранил и надеждата, защото още преди да стане християнин, е вярвал в свещеното. Винаги е усещал Божието присъствие около себе си, трябваше само да отвори сърцето си за Първоизточника.”

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...