Продължават разговорите за статута на Косово и МетохияИзточник: Информационна служба на СПЦ

На 6 декември в Министерския съвет на Сърбия се е състояло първото съвещание между Екипа за политически разговори за бъдещия статут на Косово и Метохия и Съвета на Светия архиерейски Синод на СПЦ за Косово и Метохия. На съвещанието представителите на Съвета са изразили отново пълната си поддръжка от страна на Сръбската православна църква спрямо Екипа за преговори и са заявили загрижеността на Църквата за населението, имотите и обектите в Косово и Метохия. Те са напомнили, че сръбският Свети Синод е приел на заседанието си на 2 и 3 ноември тази година ясни решения за това, че Косово и Метохия трябва да останат съставна част от Сърбия.

Членовете на Съвета са подчертали, че трябва много бързо да се гласува закон, с който да се регулира връщането на отнетите църковни имоти в областта и са изразили желание чрез бъдещите си срещи с представителите на другите църкви и чрез международните си контакти да подпомогнат усилията на държавния преговорен екип.

Едногласно е било изтъкнато, че при предстоящите преговори трябва да се уважава международното право и принципа за запазване на суверенитета и териториалната цялост на сръбската държава, и е било подчертано, че до решение трябва да се стигне чрез диалог и компромис.

Участниците в съвещанието са изказали мнение, че решението за Косово и Метохия трябва да бъде трайно и стабилно, като са обърнали внимание, че всяко наложено решение ще има сериозни и неясни последици в региона, в Европа и в целия свят.

Договорено е било в бъдеще да се поддържа редовна връзка между Екипа за политически разговори за бъдещия статут на Косово и Метохия и представителите на Съвета на Светия Синод на СПЦ за Косово и Метохия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...