Путин се поклони на св. Николай Чудотворец в Бари


Източник: СтранаRu

В сряда, 14 март, руският президент Владимир Путин посети базиликата "Св. Николай Мирликийски" в италианския град Бари и се поклони пред мощите на светеца. Придружаваха го министър-председателят на Италия Романо Проди и настоятелят на храма отец Дамиано Бова, който показа базиликата на гостите.

Путин слезе в криптата на базиликата, където се пазят мощите на светеца, и се поклони пред тях. Отец Бова поднесе в дар на президента три медальона и съд с миро от мощите на св. Николай. Путин от своя страна му подари голям сребърен църковен свещник.

Базиликата "Св. Николай Мирликийски" пази една от най-големите светини на християнския свят. Тя е сред най-внушителните постройки на Бари и е построена в типично романски стил. Основната й част се отнася приблизително към XI-XII в. По външния си вид тя напомня по-скоро крепост, отколкото църква – по време на норманските нашествия храмът често се е използвал именно като отбранително съоръжение. Мощите на великия Божи угодник се оказват в Бари през ХІ в. Преди това те са били пазени в родния му град Мира в Ликия (днешна Турция), но са били взети с измама от италиански богомолци и пренесени на италианска земя. Днес пред тях се служи непрестанно – от католически и руски православни свещеници. Хиляди поклонници от православния свят и особено от Русия, където св. Николай се радва на особено благоговейна почит, се стичат всяка година, за да се поклонят на светинята. Жителите на Бари също смятат светеца за свой небесен застъпник.

Премиерът Проди съобщи, че кметството на Бари е решило да върне на Руската православна църква сградата на руския православен храм и целия комплекс от сгради около него. Комплексът, построен с парите на руски ктитори през 1913 г, е бил замислен като "руски оазис" на католическа земя. През 30-те години той е станал собственост на кметството на града. След 40-те години руската емиграция в Бари е използвала само храмовата част, която към края на XX в. е стигнала до пълен упадък. В края 90-те години кметството на Бари е предало на Московската патриаршия горния храм и част от жилищните помещения.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...