“Рим, Константинопол и Кентърбъри: църкви-майки?”


svots.edu

От 4 до 8 юни 2008 г. Православната богословска семинария “Св. Владимир”, Ню Йорк, ще бъде домакин на конференция на Дружество “Св. Албан и св. Сергий”, която ще отбележи 80-годишнината на дружеството. Темата на конференцията е “Рим, Константинопол и Кентърбъри: църкви-майки?”

Конференцията, която ще събере водещи богослови от Европа и Северна Америка, ще изследва Рим, Константинопол и Кентърбъри и как всеки от тях играе първосветителска роля над поместните римокатолически, православни и англикански църкви по света. Ще бъдат обсъждани въпроси като “как се разбира първосветителството между самите църкви” и “каква роля играе общението с “църквата-майка” при установяването на самоличността на една поместна църква”. Ще има също работни групи, пленарни заседания и богослужения.

Пленарни доклади ще изнесат Диоклийски митрополит Калистос (Уеър), митрополит Филип (Салиба) от Северноамериканската архиепископия на Антиохийската патриаршия, епископ Иларион (Алфеев), епископ Кийт Акерман на Куинси [Епископална църква], о. Патрик Хенри Риърдън, главен редактор на Touchstone Magazine, о. проф. Джон Ериксън, Семинария “Св. Владимир”, о. Ричард Джон Нюхаус, редактор на First Things Magazine, игумен Йона Пафхаузен, м-р “Св. Йоан Шанхайски и Санфранциски”, о. Уорън Танге, англокатолически Орден на Светия Кръст, капелан на м-ра “Сестри на бедните”, о. Кенън Робърт Райт, професор по църковна история, Обща богословска семинария [Епископална църква].

Дружеството “Св. Албан и св. Сергий”, основано през 1928 г., има за цел да работи и да се моли за по-голямо разбирателство и сътрудничество между християните, особено между англикани и православни.

На конференцията ще присъства и делегация от Великобритания, водена от генералния секретар на дружеството о. Стивън Плат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ieromonah Ioan каза:

    Малееее……пак жесток купон се заформя. „Ще има също работни групи, пленарни заседания и богослужения.“ И естествено Иларионушка е на всяка манджа мирудия.