РПЦ не претендира за епархиите на Абхазия и Южна Осетия


Военният конфликт раздели народите на Грузия и Южна Осетия, но политическите решения не водят до промяна в каноничните територии на Московската и Грузинската патриаршии, заяви заместник-председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин.

«Взето е политическо решение, което не може да се игнорира дори само по силата на това, че то е основано върху единодушното мнение на двете камари на руския парламент и отразява желанията на абхазкия и осетинския народ», каза отец Всеволод пред агенция «Интерфакс».

«Очевидно е, че масовите жертви и разрушения в зоната на грузинско-югоосетинския конфликт са прокарали дълбоко разделение между двата народа. За всеки непредубеден човек е очевидно, че масираното прилагане на сила след многогодишния относителен мир по тези земи започна именно грузинската страна», добави той.

Заедно с това отецът изрази надеждата си, че взетото от Русия решение (да признае Абхазия и Южна Осетия като независими държави – бел. прев.) няма да попречи на двете Църкви – Грузинската и Руската – да работят заедно за мира, да го изграждат, да помагат на пострадалите от неотдавнашното кръвопролитие. «Имаме сериозен потенциал за това», подчерта той.

Запитан дали Абхазия и Южна Осетия ще станат част от каноничната територия на РПЦ, отец Всеволод каза: «Политическите решения не решават въпроса за църковните юрисдикции и сферите на пастирската отговорност. Тези въпроси трябва да се решават на канонична основа в рамките на диалога между двете Църкви». В момента Абхазия и Южна Осетия са под църковната юрисдикция на грузинския патриарх. / Интерфакс

Превод: Андрей Романов

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. prokimen каза:

    Колкото до Южна Осетия, нещата са твърде деликатни. Първо, Южна Осетия има за иерарх Аланския епископ Герги, който е от гръцкия старостилен синод на Киприан. Прочее, Московската Патриархия няма реално духовно присъствие. Въпреки това, от едно публикувано писмо на еп. Георги до Патриарх Алексий става реч за протестно ОПЛАКВАНЕ за груба вербална агресия от страна на Архиепископ Теофан от М.П., който гръмогласно се развикал на едно държавно тържество: „Это я хозяин здесь“. Ако Южна Осетия на държавно ниво е избрала юрисдикцията на старостилните гърци, тогава е очевадна липсата на духовна загриженост от страна на М.П.

  2. Дон Кихот каза:

    Още не са получили нареждането от президентската концелария. При състоянието на руските пощи това е обяснимо.