РПЦ предлага да се създаде Съвет на цивилизациите към ООН



Източник: Патриархия.ру

Заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин предложи създаването на "Съвет на цивилизациите" към ООН, който да играе балансираща роля спрямо Съвета на сигурността. Той направи това изказване на форума "Диалог на цивилизациите", който се провежда на остров Родос.

"Светът трябва да се научи да живее в условията на множественост на политическите системи", заяви отец Всеволод. Според него различните цивилизации имат различни представи за идеалното общество. "Тези различни обществени идеали са често съвсем несъпоставими и едва ли могат да бъдат "примирени", като се претопят в един общ котел", добави той.

В същото време той изрази умерен оптимизъм: "Трябва да успеем да убедим хората, които се стремят към различни идеали: тези, които строят световен халифат, и тези, които строят световна Америка – да живеят все пак заедно, без да се отказват от своята цел. Ако това е възможно, тогава именно към това трябва да се стреми диалогът на цивилизациите", подчерта той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...