Епископ Иларион се изказа отново за православно-католически съюз



Източник: Патриархия.ру

На международния форум "Диалог на цивилизациите", който се провежда на гръцкия остров Родос, епископ Иларион (Алфеев), представител на Руската православна църква към европейските институции, се изказа отново за стратегически съюз между Православната и Католическата църква, който да се бори срещу войнствения либерализъм, секуларизъм и разграждането на традиционните ценности. Той отхвърли възможността протестантските общности на Запад да участват в такъв съюз: "Фактът, че Руската църква вече е прекъснала диалога си с Епископалната църква на САЩ и Църквата на Швеция (заради това, че те одобряват еднополовите бракове), показва, че световната християнска общност е започнала, тъй да се каже, да се пука по шевовете".

Според него особено важно е да се отговори на антихристиянската заплаха в Европа, където "дехристиянизацията и либерализацията вървят със стремително темпо".

"Либералното, отпуснато "християнство" на протестантските общини на Севера не може да се изправи срещу натиска на секуларизма. Срещу него може да се изправи само твърдото и традиционно християнство, готово да брани нравствените си позиции. В тази борба православните и католиците биха могли, въпреки всички разногласия, които са се натрупали между тях през вековете, да формират единен фронт", каза епископ Иларион.

Той заяви, че православно-католическият съюз трябва да брани преди всичко традиционните нравствени ценности, такива като семейството, раждането на деца, съпружеската вярност. "Тези ценности в Европа са подложени на систематично осмиване и оплюване от страна на либералите и демократите от всякакъв вид. Вместо съпружеската вярност ни се предлага "свободна любов", еднополовото партньорство се приравнява към брачния съюз, на раждането на деца се противопоставя "семейното планиране", добави той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...