Руският патриарх Кирил и папа Франциск се срещнаха в ХаванаПапа Франциск и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил се целунаха и седнаха заедно на първата си среща, съобщиха световните медии.

79-годишният папа Франциск, в бели одежди, и 69-годишният патриарх Кирил, с бяла шапка и черни одежди, размениха целувки и прегръдка, преди да седнат усмихнати за историческата среща на летището в Хавана, която се състоя на 12 февруари т. г.
Папата и патриархът събеседваха при закрити врата в салон на международното летище на кубинската столица Хавана „Хосе Марти“. Това е първата в историята среща между предстоятелите на двете църкви.
PapaPatr2

Първата по рода си среща на главите на Руската православна и на Римокатолическата църква е навременна и се провежда на необходимото за това място, каза патриархът на летището в Хавана. Според него срещата се провежда в точното време и на точното място.Патриархът също така отбеляза, че „не съществуват пречки за организирането и на други срещи“.

По-рано папата и руският патриарх дадоха да се разбере, че възлагат големи надежди на срещата.

Оттам главата на Римокатолическата църква ще продължи към Мексико, където ще направи петдневно посещение.
Руският патриарх ще остане в Куба до неделя, след което ще продължи обиколката си в Латинска Америка.
Страните приеха съвместна декларация по актуални въпроси на християнството в съвременния свят.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...