Свещеници в Швеция протестират срещу хомосексуалните бракове


Източник: la-Croix.com

Според информация на Агенция Франс прес от Стокхолм, голям брой свещеници в Швеция са обявили несъгласието си с неотдавнашното решение на лютеранската църква в скандинавската страна да започне да благославя хомосексуални бракове.

На 1 ноември пастор Ингве Калин е публикувал в личния си сайт „Свещеническа декларация”, в която се противопоставя на официалното решение. До момента 690 свещеници са вписали името си в сайта, в знак на подкрепа на декларацията.

„Смятаме, че това решение е в пълно несъгласие с естеството на съжителството и на брака, такова, каквото ни е представено от Божието слово, и което е определено като връзка между мъжа и жената”, се казва в документа. „Божието слово не ни разрешава да благославяме друг вид брачна връзка”, заявяват участниците в подписката, като добавят, че се дистанцират от новата позиция на шведската църква.

В края на октомври тази година лютеранската църква в Швеция е взела решение да допусне благославянето на хомосексуални бракове, което трябва да влезе в сила от 2006 година. Решението е санкционирано на годишния конгрес на институцията с мнозинство от гласовете на 160 представители на реформираната шведска църква, при отрицателен вот на 81 от участниците и 8 въздържали се.

Свещениците, „които не желаят да извършват службата, няма да бъдат задължени, но конгрегацията ще трябва в този случай да намери някой, който да го направи”, е заявила пред АФП Кристина Руути, говорителка на религиозната институция.

Според действащото законодателство, хомосексуалните в Швеция досега разполагаха със същите права, в рамките на съвместното си съжителство, както и хетеросексуалните семейни двойки, въпреки че хомосексуалният брак в скандинавската страна все още не е законно утвърден. Църквата от своя страна също не признаваше техния съпружески съюз.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...