Св. Синод на Вселенската патриаршия подготвя вариант за устав на Украинската църкваВ комюнике от 29 ноември Св. Синод на Вселенската патриаршия оповести решенията си, взети от заседанията в рамките на редовните си сесии, проведени между 27 и 29 ноември.

В комюникето се съобщава за решението на Св. Синод да промени статута на “Екзархията на православните енории от руската традиция в Западна Европа” и да повери верните й на йерарсите на Вселенския престол в Европа.

Също така, по повод казуса с църквата в Украйна в официалното съобщение се казва още: „В контекста на предварително взетото решение на Вселенската патриаршия за даване на автокефалия на църквата в Украйна и в очакване на издаването на Патриаршески и Синодален томос, Светият Синод изработи предварителен вариант на устав на Украинската църква“.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...